Siyaset 'O tekme benim ciğerime oturdu'

'O tekme benim ciğerime oturdu'

14.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 madenciyi anma programlarına katılan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İnce, “Asla intikam, rövanş peşinde değilim ama bir şey hariç. O tekme olayı benim ciğerime oturmuştur. O tekme atandan hesap sormazsam namerdim” dedi

O tekme benim ciğerime oturdu

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının yıl dönümünde Soma’da yaptığı konuşmada, adaylığının açıklandığı 4 Mayıs’tan bu yana hep Türkiye’yi barıştırmak için çaba sarf ettiğini belirterek, “Asla intikam, rövanş peşinde değilim ama bir şey hariç. O tekme atma olayı vardı ya, o benim ciğerime oturmuştur. O tekme atandan hesap sormazsam namerdim” dedi.

Haberin Devamı

İnce, maden faciasının 4. yıl dönümünde Manisa’nın Soma ilçesini ziyaret etti. Anma yürüyüşüne katılan İnce, Madenci Şehitliği’nde işçilerin mezarlarına çiçek bıraktı, dua etti. Köylü Pazarı Meydanı’ndaki mitingde konuşan İnce “Bugün Türkiye’nin yas günü. Acınızı paylaşmak için geldim. 4 Mayıs’tan bu yana hep Türkiye’yi barıştırmak için çaba sarf ediyorum. Asla intikam, rövanş peşinde değilim ama bir şey hariç. O tekme atma olayı vardı ya o benim ciğerime oturmuştur. O tekme yiyen çocuğa burada iş vermediler, gitti Bergama’ya, biliyorum. O tekme atandan hesap sormazsam namerdim” dedi.

YSK üyelerine seslendi: Dalavere işine girerseniz sokağa çıkamazsınız

İnce, Manisa Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitingde şunları kaydetti:

İNTİKAM YOK: Bu gelincik tarlasını görünce, sokaklardaki heyecanı, umudu görünce bu iş tamam diyorum. Hatta diyorum ki Muharrem İnce, hırs yok, intikam yok, rövanş yok, herkesi kucaklayacaksın. Ak Partili kardeşlerimiz dahil hepimiz bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. O tekme atandan hesap soracağım dedim. Arkadaşlar dediler ki twit attı özür diledi. 4 sene sonra özür dilemiş. Demek ki iktidar göstermeye başladı kendini.

CANLI YAYIN YAPTIRDI: (Vatandaşlardan cep telefonları çıkarmasını isteyerek) Herkes canlı yayına geçecek. Milletin medyası var.

İKİ SENE BURS SÖZÜ: Okul bittiği anda 475 lira burs kesiliyor. İş bulamıyorsun, babana muhtaç oluyorsun. Size öğretmen Muharrem abinizin sözü, okul bittikten sonra iş bulamazsanız o aldığınız 475 lirayı iki sene kesmeyeceğim. Milletvekillerine zam yapmayacağım, öğrencilere kredi vereceğim.

MAZOT VAADİ: Arkadaşlara hesaplattırıyorum. 3 ila 3,5 lira arasında çiftçiye mazot vereceğiz, söz. Parayı nereden bulacaksın? Suriyelilere 35 milyar doları nereden bulduysan oradan bulacağım. Demiş ki, 24 Haziran’dan sonra döviz düşecek demiş. 16 senedir iktidardasın. O da bana güveniyor demek ki. Haklı.

ÖNCE SİZİN GELİRİNİZ ARTACAK: Hakkari’de mal varlığımı açıkladım. Cumhurbaşkanı olduktan 5 yıl sonra yine açıklayacağım. Önce sizin geliriniz sonra benim gelirim artacak.

İNCE HASTALIĞA TUTULACAKLAR: Sözleşmeli öğretmenliğe son vereceğiz. Size performans notu vermek isteyenlere 24 Haziran’da bir güzel performans notu verin. Aklınızdan şu soru geçiyor, ‘Sana oy vereceğiz de yapabilir misin?’ Diplomam var. Yaparım. Meydanlara doldukça, bizi gördükçe bunlar sıkıntıdan yakında ince hastalığa tutulacaklar. Biz ise ince eleyip sık dokuyacağız.

FOTOĞRAFLARINIZI ASARIM: ‘YSK’da şurada burada oylarımız giderse ne olacak?’ Avukat arkadaşlarıma sesleniyorum. Cübbelerinizi arabanızın içinde tutun. 24 Haziran’da Yalova’da oyumu kullandığımda hemen Ankara’ya gideceğim. Bir alavere dalavere yaparlarsa en az 50 bin avukatla YSK’nın önüne cübbeleriyle birlikte beraber gideceğiz. O YSK üyelerini uyarıyorum. Alavere dalavere işlerine girerseniz, Türkiye’nin bütün sokaklarına fotoğraflarınızı asarım, sokağa çıkamazsınız. Yüksek yargıçlara sesleniyorum. Ey yüksek yargıçlar, benim Cumhurbaşkanlığı’mda çay toplamaya gitmeyeceksiniz, düğme iliklemeyeceksiniz, ben salona girdiğimde ayağa kalkmayacaksınız, gerekirse beni de yargılayacaksınız. Yüksek yargıçlar hiçbir siyasi partinin, hiçbir siyasinin emrine girmez. Adam gibi görevinizi yapacaksınız. Emir komuta altındaki bu yargıyı özgürleştireceğiz. ŞEVKET YAMAN Manisa

‘Bu iş aslında tamam’

Ak Parti döneminde 21 bin işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiğini belirten İnce, şunları söyledi: “1672’si madende canını kaybetmiş. Bu kadar ucuz değil insan hayatı. 3 yıldır davalar sürüyor, hâlâ sonuçlanmamış, tazminatlar ödenmemiş, esnafın parası ödenmemiş. Her şeye para buluyorsunuz da Soma’ya mı bulamıyorsunuz? Size söz bu ülkede barışık olacağız. Ekonomik olarak büyüyeceğiz ve adil olarak bölüşeceğiz. Hukukun üstünlüğü egemen olacak, itibarımız artacak dünyada. Başaracağız. Bunu sokakta, meydanda görüyorum. Bu iş aslında tamam.”

Haberin Devamı

Yerkel’den 4 yıl sonra özür

Soma’da maden faciasını protesto eden madenci Erdal Kocabıyık’ı tekmeleyen Başbakanlık müşaviri Yusuf Yerkel, 4 yıl sonra özür diledi. Yerkel, “Soma faciası ile ilgili herkes asıl sorumluları unutup konuyu özellikle şahsım üzerinden tartışmış, asıl sorumlu olan Soma Holding’i gözardı etmiş ve beni bir fotoğraf karesi üzerinden günah keçisi ilan etmiştir” paylaşımında bulundu. Yerkel “İstemediğim bir karede olmak beni hala çok derinden üzmektedir. Olaydan sonra bizzat Erdal Kocabıyık’ı arayıp özür diledim ve helallik istedim. Böyle bir olayda yer almamdan dolayı tekrar derin üzüntülerimi ifade ediyor, kamuoyundan özür diliyorum” dedi.

‘Köprü yapmak ufak iş’

İnce, dün Manisa Kırkağaç’ta düzenlenen Çam Festivali’ne de katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “En büyük projemiz Kanal İstanbul” dediğini belirten İnce şunları söyledi: “Onun projesi hafriyat. ‘CHP köprü yaptın mı?’ diyor. Ben sana sorayım sen hiç şeker fabrikası, TEKEL, TÜPRAŞ yaptın mı? Hep sattın. Bakın köprü yapmak ufak iş. Zor olan gönüllere köprü kurmak, ben buna uğraşıyorum. 81 milyonu kucaklamak için yollara düştüm. Onun projesi Kanal İstanbul ise benim projem huzur... Benim derdim Erdoğan’ı indirmek değil, doları, faizi indirmek, mazot fiyatını indirmek. E bunları ben indireceksem Erdoğan da oradan iniversin bir zahmet.”

Haberin Devamı

‘Alasını bilirim’

Emeklilikte yaşa takılmayı eleştiren İnce, “Böyle adaletsizlik olmaz. Söz veriyorum ilk işim onu çözmek olacak, hemen çözeceğiz” dedi. İnce, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim partime laf ediyor. Tezek diyor, pislik diyor... Testinin içinde ne varsa ağzından o dökülür. Bu Cumhuriyeti kuran Atatürk 1922’de pislikleri denize dökmüştü. Demek ki bazen deniz dalgalarla pislikleri geri götürebiliyor. Yani kavga etmek istemiyorum, proje anlatmak istiyorum, geleceği anlatmak istiyorum. Ama çok fazla üstüme gelirse, kavganın da alasını bilirim.”

Haberin Devamı

Anneler Günü sürprizi

İnce’nin konuşmasının ardından mikrofonu alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Sayın başkanım Anneler Günü’nü Soma’ya ve Manisa’ya ayırdın. Annenin yanına gitmedin. Biz sana bir sürpriz yaptık” dedi. Daha sonra partililer İnce’nin annesini sahneye çıkardı. Annesine sarılıp elini öpen İnce, meydanı göstererek, “Ana nasıl kalabalık mı?” diye sordu. Annesi Zekiye İnce ise “İlk önce kalabalığa baktım” yanıtını verdi.

‘Yaşamın en büyük mucizesi annelik’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Anneler Günü’nü Twitter’dan kutladı. Kılıçdaroğlu, “Yaşamın en büyük mucizesi anneliktir. Ailemizin, mucizemizin kaynağı sevgili eşim Selvi Hanım bana kızım Aslı’yı verdi. Aslı ise torunum Duru’yu. Hayatımızın yaratıcısı annelere şükranlarımı sunuyorum. Sevgili annemi minnetle ve rahmetle anıyorum. Annelerin ellerinden öpüyorum” ifadelerine yer verdi. CHP lideri mesajla birlikte kızı, eşi ve kendisinin bulunduğu eski bir fotoğrafı paylaştı.