Siyaset ‘O toprakların asıl sahibi Filistinliler’

‘O toprakların asıl sahibi Filistinliler’

16.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milliyet’e konuşan İsrailli aktivits-yazar Miko Peled, “İsrail, siyonist ideoloji üzerine kurulan bir ülke. Irkçı ideolojiye dayalı İsrail, bu toprakların asıl sahiplerini yok sayıyor” dedi...

‘O toprakların asıl  sahibi Filistinliler’

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına yönelik tepkiler sürerken Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Siyaset Okulu’nun konuğu olarak Türkiye’ye gelen İsrailli aktivits-yazar Miko Peled, Milliyet’e özel açıklamalarda bulundu. Ailesinde çok sayıda siyonist olan Peled, İsrail’in ırkçı bir devlet olduğunu ve bugünkü İsrail devletinin olduğu toprakların asıl sahibinin Filistinliler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

- İsrail’i ırkçı bir devlet olarak tanımlıyorsunuz? Asıl amaç Büyük İsrail mi?

İsrail, siyonist ideoloji üzerine kurulan bir ülke. Irkçı ideolojiye dayalı İsrail, bu toprakların asıl sahiplerini yok sayıyor. İsrail şu an olmak istediği yerde ve bu alanda varlığını korumak istiyor. Diplomasi ve diğer araçları kullanarak, bölgeyi farklı şekilde kontrol ediyor. İsrail’i çevreleyen ülkelerde siyonistlerin hoşlandığı rejimler kuruldu.

‘Boykot hakları var’

- İsrail’de yaşayan Yahudilerin bakış açısı nasıl?

Maalesef İsrail’de yaşayan birçok Yahudi’nin yüksek oranda mevcut yönetime oy verdiğini görüyoruz. İsrail’de yaşayan halkın ne düşündüğünü anlamak için oy tercihlerine bakmanız yeterli. Siyonizme kaşı ses yükseltmedikleri, daha çok demokrasi ve adalet istemedikleri sürece İsrail’de yaşayan halkın büyük kısmının devlet ideolojisine karşı olmadığı anlamı çıkar.

Haberin Devamı

- Barış uzak bir hayal gibi durmuyor mu?

Halkların elinde boykot gibi demokratik bir silah bulunuyor. Dünyada barış ve adalet isteyen herkes İsrail’i boykot etmeli. Siyonizme karşı duran ülkeler büyükelçilerini Tel Aviv’den çağırmalı. İsrail işgalinin son verilmesi, eşit haklar ve yurtdışında bulunan Filistinli mültecilerin geri dönüşü sağlanana kadar boykot ve izolasyon devam etmeli.

- Kudüs’ün statüsü nasıl olmalı?

Birçok insanda ‘Siyonizm eşittir Yahudilik’ algısı var. Siyonistler ırkçı ideolojiye sahip bir topluluk. Kalıcı barışın tek yolu İsrail devletinin varlığına son vermektir. Yeni ülkenin başkenti Kudüs olmalı. Kudüs’te tamamen eşit haklara dayalı bir model uygulanmalı.

- Vaat edilmiş topraklar inancı varken söyledikleriniz nasıl hayata geçecek?

Siyonizm 100 yıllık bir geçmişe sahip. Ancak Yahudi dini ve yasası Yahudilerin kutsal topraklarda bağımsızlığa sahip olmasına izin vermez. Yahudi yasalarına bakacak olursak, siyonistler dine karşı çıkan kişiler. İşgal, şiddet ve başkasının toprağını çalmak Yahudi inancına aykırıdır. Bu tablonun Yahudi inancıyla bir ilişkisi yok.

- Türkiye’nin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz, Türk Hükümeti neler yapmalı?

Haberin Devamı

Türk Devleti’ne danışman olsaydım büyükelçiliği alt kademeye çekin derdim. Türkiye’deki İsrail Büyükelçisi’ni kovup, tüm ilişkileri askıya alırdım. Türk Hükümeti bunu yaparsa bu bir devrim olurdu. İki devletli çözüm arayışından sonuç çıkmadığı anlaşılmalıdır. Bugün İsrail toprakları olarak gösterilen bölgede özgür, demokratik Filistin Devleti kurularak, eşit haklara sahip iki toplumlu bir yaşama geçilmeli. İsrail devleti varlığını sürdürdüğü sürece Ortadoğu barışının olması söz konusu değil. İsrail adıyla bir devletin olması kabul edilemez.

Peled’in babası İsrailli general

Babası İsrailli bir general olan aktivist yazar Miko Peled, 1961’de Kudüs’te tanınmış bir siyonist ailede dünyaya geldi. Dedesi İsrail Bağımsızlık Bildirgesi’ni imzalayan 40 kişiden birisi olan Peled, gençlik yıllarında İsrail Savunma Güçleri’ndeki Özel Kuvvetler Komando Birliği için gönüllü oldu. Zaman içerisinde pişmanlık duymaya başlayan Peled için dönüm noktası 1997’de Kudüs’teki yeğeni Smadar’ın (12) ölümü oldu ve barış yanlısı bir aktivist olmaya karar verdi. İsrail, Japonya ve Amerika’da eğitim gören Peled, eşit hakların olduğu Filistin Devleti’nden yana. Kudüs’te doğup büyüyen ve ABD yaşamını sürdüren Peled aynı zamanda BAU International University Washington DC’de öğretim üyeliği yapıyor.