Siyaset Öcalan kadınları özgürleştirdi

Öcalan kadınları özgürleştirdi

01.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Demokratik Özgür Kadın Hareketi’ (DÖKH) platformunun ilk ‘Kadın Kongresi’ Diyarabakır’da yapıldı.

Öcalan kadınları  özgürleştirdi


Kongre’ye Suriye’nin Rojava bölgesindeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Asya Abdullah, bazı HDP’li kadın milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Avusturya Parlamenteri Berivan Aslan, Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) Arap ve Ortadoğu Temsilcisi Souad Mahmoud, Tunus’tan avukat Basma Belaid, ANC Parlamenteri Vuyiwe Hani, Katalan Parlamenteri İsabel Valet, SYRİZA Gençlik Örgütü üyelerinin yanı sıra Türkiye, Irak, Suriye ve İran’dan katılımlar oldu.
Kongrenin açılış konuşmasını Demokratik Özgür Kadın Hareketi üyesi Melika Karagöz yaptı. Suriye’den gelen PYD Eş Başkanı Asya Abdullah da konuşmasında “Binlerce Kürt kadını sistemin kirli oyunlarına karşı ciddi bir mücadele yürüttü. Kadınlar geri sisteme karşı Kobani’de, Kerkük’te, Şengal’de mücadeleyi yükseltmiştir. Kadının öz savunma gücü yoksa siyaset, adalet, özgürlükten söz edemeyiz” dedi.
‘Felsefesini somutlaştırdı’
Dünyada hiç bir erkeğin Abdullah Öcalan kadar kadınları peşinden koşturamadığını, yürütemediğini ve onların ruhuna giremediğini söyleyen Irmak, “Şu anda İmralı’da müzakere masasındaki sayın Abdullah Öcalan’a bu kongremizi atfediyoruz. Ancak, onun gibi kadın felsefesini kendi şahsında somutlaştırmış bir kişi, kadını bulunduğu kölelik konumundan özgürlüğe aday, özgürlüğe sevdalı, özgürlük arayıcısı haline getirebilir ve bir kadın devrimi yaptırabilirdi. İşte kadını dağa çıkaran bu felsefenin ta kendisidir. Bu felsefeyi anlamadan kadın mücadelesini anlamak Kürt kadınının geldiği noktayı ve başarıyı kavramak mümkün olmayacaktır” dedi.