Siyaset Öğretmen soruları bankadan seçecek

Öğretmen soruları bankadan seçecek

02.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine getirilecek sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Öğretmen soruları bankadan seçecek

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine getirilecek sistemi özetle şöyle anlattı: “Okuldaki her dersten yapılan sınavlar için açık uçlu sorulardan bir soru bankası oluşturulacak. Soruları öğretmenler bu bankadan seçecek. Sınav sırasında öğretmenin yanında bir gözlemci daha olacak. Çocuğun soru ve cevap kağıdı taranıp 2 ayrı öğretmene, isimliği kapatılmış şekilde gönderilecek. 2 öğretmen de kağıdı belirlenecek kilit kelimeler üzerinden okuyacak. Sonuca uygun olarak fen liseleri, ‘Notu 95 veya üstünde olanlar bana başvurabilir’ diyecek. Yerleştirme yine MEB tarafından yapılacak. Kabataş, İstanbul Erkek gibi nitelikli okulların notlarına göre de öğrenci alınabilecek” dedi.

‘En iyi okul en yakın’

NTV’ye konuşan Bakan Yılmaz, amaçlarının sınavları gençler için daha az stresli hale getirmek olduğunu belirtti. Başarı notu belli bir sınırın altında kalanların mahallesindeki en yakın okula gönderileceğini söyleyen Yılmaz şöyle devam etti: “Genel kuraldır, ‘En iyi okul, en yakın okuldur.’ Bunu yapabilmemiz için her okulu aynı şekilde talep edilebilir hale getirmemiz lazım. O zaman adrese dayalı kayıt sistemini de hayata geçirebiliriz. Bir de orta üst okullar var. Burada yine başarı seviyesinin üstündeki, adrese dayalı kayıt sisteminin dışında kalanlar da bu başarı ortalamasına göre yerleştirilebilir. Fen liseleri ve çok talep gören liseler de merkezi bir sınavla da yapılabilir, bu da alternatiflerden birisi. Merkezi sınav yaparsak bir öncekinden farkı ne olabilir? 1 milyon 200 bin kişi sınava giriyordu. Şimdi bunların belirlenen kriterleri taşıyan yüzde 10’u yani 120 bini girecek. Böylece sınav stresini 1 milyon 200 bin kişi değil, 120 bin kişi yaşamış olacak.”

3 ALTERNATİF: Önümüzdeki 3 alternatifi koyduk. Adrese dayalı kayıt sisteminin ağırlık kazanacağı, ortaokulların başarı puanına göre, en üstteki yüzde 5-10’luk oranın da yine başarı puanı esas alınarak çağrılacak çocuklar arasında yapılacak sınavla yerleştirme olabilir. Bu yapılmadan da okuldaki başarı puanıyla da yerleştirilebilir. 3 alternatif var. Bunların hiçbirinde test yok. Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Tamam bunu kamuoyuna duyurabilirsiniz denildiğinde duyuracağız.