Siyaset ‘Okyanus’ta 3. dalga

‘Okyanus’ta 3. dalga

18.11.2008 - 00:39 | Son Güncellenme:

Konya’da Okyanus Grubu’na yönelik 3. dalga operasyonda, aralarında Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Okudan, Konya Vakıflar Bölge Müdürü, başhekimler ve avukatların da bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.

‘Okyanus’ta 3. dalga

Konya’da ‘yeşil sermaye’nin önde gelen firmalarından Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik operasyon kapsamında başlatılan 3. dalga operasyonda Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan “örgüt yöneticiliği” iddiasıyla gözaltına alındı.
Gözaltına alınan 30 kişi arasında Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Prof. Dr. Mustafa Avcı, çok sayıda başhekim ve doktor ile avukat da bulunuyor.
Konya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin (KOM) geçen nisanda başlattığı “Final” adlı operasyonun 3. aşaması, Konya’nın yanı sıra Adana, Malatya, Adıyaman, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Kütahya ve Karaman’da dün sabaha karşı saat 05.00’te yapılan eşzamanlı baskınlarla gerçekleşti.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Okudan kampustaki lojman villada gözaltına alındı. Lojmanın yanı sıra Okudan’ın rektörlükteki makam odasıda polis tarafından arandı.

30 kişi gözaltında

Nisan ayında Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik başlatılan soruşturmanın ilk aşamasında polis, firmanın kazandığı devlet ihalelerini mercek altına almıştı. Firmanın tüm evrak ve dokümanlarına el koyan polis, savcılığın atadığı bilirkişi raporları doğrultusunda operasyonun eylülde gerçekleştirilen ikinci aşamasında 35 kişiyi gözaltına almıştı.
Firmanın sahibi Nusret Argun’un da aralarında bulunduğu 21 kişinin tutuklanmasının ardından, dünkü 3. dalgada da 30 kişi gözaltına alındı.
Rektör Okudan’ın yanı sıra Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Avcı, Selçuk Üniversitesi Sağlık ve Kültür Daire Başkanlığı Satın Alma Şube Müdürü Üzeyir Durmuş, Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü Atilla Çalışkan, Konya Numune Hastanesi Başhekimi Dr. Rıza Sarıbabıççı, Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ahmet Sahar, Meram Hastanesi başhekim yardımcıları, Konya, Ereğli, Afyon, Kütahya ve Karaman Devlet hastanelerinin başhekimleri ya da yardımcıları, 8 doktor, Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç ile bazı avukatların da gözaltında olduğu öğrenildi.

İhalelere müdahale

Soruşturma dosyasında Okudan’ın “Örgüt yöneticiliği, rüşvet almak, adil yargılamayı etkilemek ve ihalelere fesat karıştırmak”la suçlandığı öğrenildi.
Okudan’ın, Selçuk Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği ve halihazırda tutuklu olan Argun’un firmasının aldığı birçok ihaleye fesat karıştırılmasına yardımcı olduğu öne sürüldü.
Üniversitenin son dönemdeki tüm ihalelerini yöneterek Argun’un firmasınca alınmasını sağladığı belirtilen Okudan’ın mal varlığı incelemeye alındı.

Dikkat çekici mal varlığı

Okudan’ın dikkat çekici boyutta menkul ve gayrimenkul mal varlığının olduğu iddia edildi. Okudan’ın aynı zamanda Argun’un başka kamu kurumlarından aldığı ihalelerde devreye girdiği ve yaşanan sorunların çözümüne yardımcı olduğu saptandı.
Mahkeme ve savcılıklarca yürütülen bazı soruşturmalarda da Okudan’ın ilişkilerini kullandığı belirlendi.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan Prof. Dr. Mustafa Avcı’nın da Okudan’la birlikte soruşturma yürütülen adli dosyalara müdahale ettiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Başhekim yoğun bakıma kaldırıldı
Gözaltına alınan Konya Numune Hastanesi Başhekimi Dr. Rıza Sarıbabıççı, görev yaptığı hastanede sağlık kontrolünden geçirildi. Diğer şüpheliler gazetecilerin beklediği acil servis girişinden hastaneye alınırken Sarıbabıççı, arka kapıdan içeri alındı.
Sağlık kontrolünün ardından Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne sorgulanmak üzere götürülen Sarıbabıççı, aniden fenalaştı. Konya Numune Hastanesi’ne getirilen Sarıbabıççı, Kardiyoloji Bölümü Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi altına alındı. Sarıbabıççı’nın bir yıl önce by-pass ameliyatı olduğu belirtildi.