Siyaset ‘Orman yangınları ve sel iklim yıkımının fragmanı’

‘Orman yangınları ve sel iklim yıkımının fragmanı’

17.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü Murat Bakan, Meclis Küresel İklim Araştırma Komisyonu raporuna parti olarak düştükleri şehri raporlaştırarak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sundu.

‘Orman yangınları ve sel iklim yıkımının fragmanı’

 

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - İklim krizinin yıkıcı etkilerinin tahmin edilenden daha hızlı şekilde Türkiye’de görüleceği ifade edilen çalışmada, bu yıl yaşanan orman yangınları ve seller için "iklim yıkımının fragmanı" nitelemesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Raporda, özetle şu tespit ve öneriler yer aldı:

MASTER PLANI YAPILMALI: Türkiye, Avrupa'da en fazla hava kirliliğine maruz kalınan ülke durumundadır. İnsanların sağlığını kaybettiği, kuşların, arıların dahi yaşamadığı hayalet şehirler istemiyorsak, denetleyici kurumlar görevlerini yapmalı, santrallerin çevreye olumsuz etkilerinin minimize edilmesi konusunda bir master planı yapılmalıdır.

MÜFREDAT DÜZENLENMELİ: Okul öncesi öğretimden başlayarak üniversite eğitimi de dahil olmak üzere çocukların ve gençlerin iklim krizi konusunda bilinçlendirilmesi için, Millî Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı düzenlemesi gerekmektedir.

ÇÖP İTHALATI: Türkiye plastik çöp ithalatını tamamen yasaklamalıdır.

YANLIŞ KULLANIM: Madencilik, taş ocakları, yanlış arazi kullanımı ile yapılacak her tür projenin hem ormanları hem su kaynaklarına zarar vermesini önleyecek yasal mevzuat değişiklikleri yapılmalıdır.

Haberin Devamı

KRİZ YARATACAK: İklim acil durumu, tahmin ettiğimizden çok daha hızlı bir şekilde ülkemizde yıkıcı etkilerini gösterecektir. Bu yaz yaşadığımız yangınları, selleri iklim yıkımının birer fragmanı olarak düşünebiliriz. Kuraklık, aşırı ve ani yağışlar sadece kentlerimizi vurarak maddi manevi kayba sebep olmayacak; aynı zamanda toprağa ve dolayısıyla üretime etki ederek gıda krizine sebep olacak, su kaynaklarımızdaki tükeniş ise temiz su krizini doğuracaktır.

GERÇEK HEDEFLER: Büyük ancak gerçekten uzak hedefler belirleyip, çılgın projeler üretmeyi öncelemek yerine; Paris Anlaşması çerçevesinde dünyanın gittiği yeri de göz önünde bulundurup, gerçek hedefler belirleyerek iklim dostu projeler üretmeyi hayata geçirmek zorundayız. Bunun için de her şeyden önce tüm Bakanlıkların ‘iklim krizi’ hassasiyetini önceleyerek koordine olmalarını sağlamak gerekmektedir.