Siyaset ‘Ortak geçmişi çarpıtan anlatıya karşı çıkıyoruz’

‘Ortak geçmişi çarpıtan anlatıya karşı çıkıyoruz’

21.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 1915 olaylarına değinirken, “Asırlar boyunca barış içinde beraber yaşamış Türk ve Ermeni halklarının ortak geçmişini çarpıtarak, tarihten husumet çıkarmaya tevessül eden anlatıya karşı çıkıyoruz” dedi.

‘Ortak geçmişi  çarpıtan anlatıya karşı çıkıyoruz’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 1915 olaylarının tarihsel arka planı, hukuki boyutu ve günümüze yansımalarını ele almak amacıyla çevrimiçi olarak düzenlediği “1915 Olayları Uluslararası Konferansı”na Türk tarihçilerin yanı sıra Rus tarihçi Prof. Dr. Oleg Kuznetsov, Fransız tarihçi Dr. Maxime Gauin, İrlandalı tarihçi Patrick Walsh, Alman siyaset bilimci Christian Johannes Henrich ve ABD’de yaşayan Ermenilerin açtıkları davalarda Türk tarafının avukatlığını üstlenen David Saltzman da konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Altun, 1. Dünya Savaşı’nda Kafkasya cephesinde Rus ordularıyla çarpışan Osmanlı’nın düşmanla iş birliği yapan Ermeni çetelerince arkadan vurulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Acıları ayırmıyoruz’

Altun, bu olaylar üzerine doğu vilayetlerindeki Ermeni kökenli kimi Osmanlı vatandaşlarının imparatorluk sınırları içerisindeki Suriye topraklarına gönderilmek üzere 1915 Tehcirine tabi tutulduğunu anlattı. Altun, şunları kaydetti: “Bu emniyet tedbiri uygulanırken, bütün şiddetiyle süren savaş şartları altında, ne yazık ki, istenmeyen olaylar da meydana geldi; Türklerden de Ermenilerden de can kayıpları oldu, acılar yaşandı. Bu yaşananlar günümüze kadar gelen tartışmaların da temelini oluşturdu. Tehcir Yasası’nın uygulanması aşamasında yaşanan acıları tüm kalbimizle, derinden hissediyoruz. Ermenilerin geçen yüzyılda yaşadığı acılara ortak olmayı vicdani ve ahlaki duruşun bir gereği olarak görüyoruz. Asırlar boyunca barış içinde beraber yaşamış Türk ve Ermeni halklarının ortak geçmişini çarpıtarak, tarihten husumet çıkarmaya tevessül eden bir anlatıyla karşı karşıyayız ve bu anlatıya karşı çıkıyoruz.” ‘Sözde Ermeni soykırımı’ iddiasının bugün ‘post-truth (gerçek sonrası)’ olarak bilinen olgunun öncülü olduğuna işaret eden Altun, “Bu, gerçeklerle hiçbir bağı olmayan, siyasi hesaplardan beslenen bir iftiradır” dedi.

Haberin Devamı

Avrasya İncelemeleri Merkezi araştırmacısı Dr. Maxime Gauin de “1915-1916 Rus saldırısında 300 bin kadar Osmanlı Ermenisi, Rus güçleri tarafından ve Ermeni Devrimci Federasyonunun katılımıyla tehcir edilmiştir. 150 bin kişi açlık veya salgın nedeniyle hayatını kaybetmiştir” dedi.

‘Tarihçiler konuşsun’

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Ermeni olayları konusunda TTK envanterinde yaklaşık 117 kitap bulunduğunu, YÖK verilerine göre, Ermeni meselesi üzerine bugüne kadar 118 doktora tezi, 443 yüksek lisans tez çalışması yapıldığını söyledi. Çetin, “Biz bu meseleyi tarih alanına çekmeye çalıştıkça, bu alandan bir kaçış var siyasete. Elbette siyasi alanda da ne yapmak istediklerini, arka plandakilerin kim olduklarını biliyoruz. Biz diyoruz ki; ‘Bunu tarihçiler konuşsun ve gelecekle bağlantılı olarak konuşalım’. Sürekli geçmişe takılıp kalıyoruz” dedi.