Siyaset Ortak metni 6 genel başkan açıklayacak

Ortak metni 6 genel başkan açıklayacak

25.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında sona geldi. Çalışmayı yürüten parti kurmayları 15 Aralık’a kadar hazırlayacakları ortak metni liderlere sunacak. Genel başkanlar bir araya gelerek kamuoyuna açıklaması ve birlikte imzalamaları planlanıyor.

Ortak metni 6 genel başkan açıklayacak

 

Liderlere sunulacak

Haberin Devamı

Partiler yaptıkları son toplantıda, “temel hak ve özgürlükler” başlığını tamamladı. Bu çerçevede partiler, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının net ifadelerle anayasal ve yasal güvence altına alınması, idarenin toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkını keyfi engellemesinin önlenmesi, kadın erkek eşitliğinin bir devlet politikası haline getirilmesi, kadına karşı şiddetle mücadele kararlılığının vurgulanması, RTÜK’ün yapısının değiştirilmesi konularında uzlaştı. Toplantıya ilişkin Milliyet’e konuşan kaynaklar, “Aslında temel hak ve özgürlüklerin hepsi anayasanın içinde var. Fakat pratikte uygulanmıyor. Bu hakların güvence altına alınmasına ilişkin maddeler yazıldı” bilgisini verdi. Kaynaklar, bir sonraki toplantıda ise “kamu yönetimi” ve “siyasi etik” başlığının ele alınacağını söyledi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre altı parti sistem çalışması toplantılarını aralık ayının başında tamamlayarak, ilkeler metninin redaksiyonuna başlamayı planlıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmaların üzerinden bir kez daha geçilecek. Hazırlanacak metne gerekçe yazılacak. Çalışmaların tamamlanması için 15 ya da 20 Aralık tarihi hedefleniyor. Hazırlanan metin daha sonra partilerin genel başkanlarına kurmayları tarafından sunulacak. Her parti metni kendi yetkili kurullarında görüşecek. Parti kurmayları, hazırlanacak ve kamuoyuna açıklanacak olan iki ya da üç sayfalık metni liderlerin birlikte açıklamasını ve imza atmasını arzu ediyor. Bu öneri kabul görürse, altı partinin genel başkanlarının bir masada bir araya gelerek kamuoyuna açıklama yapması, ortak metne imza atması ve “Biz bunu deklere ediyoruz, size taahhüdümüz” demesi planlanıyor.