Siyaset Öymen’in küstürdükleri CHP’ye geri döndü

Öymen’in küstürdükleri CHP’ye geri döndü

26.08.2010 - 00:51 | Son Güncellenme:

Tunceli’nin bugüne kadar gördüğü en kalabalık mitingi düzenleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında hemşehrilerinin gönlünü kazanmayı hedefledi

Öymen’in  küstürdükleri CHP’ye geri döndü

Konuşmasının tamamında Tuncelili-Dersimli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, mitingini 15 bine yakın kişi izledi. Görünen nüfusu 38 bin olan Tunceli’nin merkezinde 12 bin de devlet memuru görev yapıyor. Dolayısıyla neredeyse Tunceli’nin Kemal Kılıçdaroğlu’nu dinlemeye gelmişti. Ama asıl sürpriz mitingin sonunda gerçekleşti. TBMM’deki konuşmasında Dersim isyanının bastırılması şeklini övmesiyle Tuncelileri kızdıran Onur Öymen’in sözlerinden sonra partiden istifa eden üç ilçe belediye başkanı miting sonunda yeniden CHP’ye katıldı. Pülümür Belediye Başkanı Mesut Çoşkun, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Nazımiye Belediye Başkanı Hasan Kırmızıçiçek’in rozetlerini Kılıçdaroğlu taktı. Böylece Tuncelilerin CHP yönetimine kırgınlığı da geride kalmış oldu.

Baykal 300 kişiye konuşmuştu
Kılıçdaroğlu’nun mitingi gibi kente gelişi de gösteriş oldu. Tunceli’ye 40 kilometre kala konvoyun önü kesildi, yer yer otobüsten inerek halka konuşan Kılıçdaroğlu 16.00’da başlaması planan mitinge 17.30’da başladı. Tunceli, mitingle tarihe bir gün yaşadı. Tunceli Meydanı bu kadar mitinge ev sahipliği yapmamıştı. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, Deniz Baykal son seçimlerde Tunceli meydanında ancak 200-300 kişiye seslenebilmişti. Kılıçdaroğlu’nun mitingi Başbakan Erdoğan’ın mitinginden de 2-3 kat daha kalabalıktı. Kılıçdaroğlu konuşmasının tamamında yalnızca bir kere Dersim adını kullandı. Mitingine katılanlar “Dersim seninle gurur duyuyor” dediğinde Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de Dersimlilerle gurur duyacak” diye seslendi.
Mitingi Kılıçdaroğlu’nun ağabeyi ve ablaları da izledi. Özellikle “genel af” konusu çok alkış aldı. CHP Genel Başkanı olmadan önce Batman’da genel af ifadesini kullandığında partisinden tepki alan Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı olarak iktidara geldiklerinde genel affı gündeme alacaklarını söyledi. Ayrıca, Tuncelilerinin hassas olduğu faili meçhul cinayetler konusunda açıklama yaparken büyük alkış aldı. TBMM’de faili meçhul cinayetler konusunda komisyon kurulması için girişimde bulunduklarını ama bu komisyonun kurulmasına AKP’nin önlediğini ifade etti. Ayrıca Munzur Çayı üzerine kurulacak olan barajlar konusunda iktidarları döneminde rant amacı güden bu barajlara izin vermeyeceklerini söylediğinde büyük alkış aldı. Miting alanında “Dersimin gururu Türkiye’nin onurusun” pankartları yer alırken kentin girişine asılan “AKP’ye kanmadık, beyaz eşyayı almadık” pankartı da dikkat çekiyordu .İlk defa Tuncelili birinin Başbakan olma ihtimali kent halkının coşkusunu en üst noktaya çıkardı. Bu nedenle en çok atılan slogan Başbakan Kılıçdaroğlu idi.