Siyaset Öymen'den Sezer'e: "TBMM'yi olağanüstü toplayın

Öymen'den Sezer'e: "TBMM'yi olağanüstü toplayın

07.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öymen'den Sezer'e: "TBMM'yi olağanüstü toplayın

Öymenden Sezere: TBMMyi olağanüstü toplayın


ANKARA Milliyet


       CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in olağanüstü toplantıya çağırmasını istediği TBMM'nin demokratikleşme, tarım ve çalışanların sorunları konusunda genel bir görüşme yapması gerektiğini söyledi.
       Cumhurbaşkanı, Öymen ve MYK üyelerini Çankaya Köşkü'nde kabul ederek yarım saat görüştü. Öymen, kabulden sonra yaptığı açıklamada, Sezer'i kutlamak için ziyaret ettiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı'nın saygın bir hukukçu olmasının yanında demokratikleşme konusundaki düşünceleriyle de toplumun önemli bir bölümünün desteğini aldığını vurguladı.
       Öymen, Sezer'e illettikleri görüşler arasında demokratikleşme, tarım ve çalışanların sorunlarının ön plana çıktığını kaydetti. Demokratikleşme konusuna özel önem veren Sezer'e Öymen, CHP'nin bu konuda daha önce gündeme getirdiği yasa önerilerini hatırlattı.

Tarım sancılı

       Alınan bilgilere Öymen ile Sezer arasında şu diyalog gelişti:
       Öymen: Demokratikleşme şart. Siz de bunu hep söylüyorsunuz. Ama bunun için hükümetin hazırlık yapması gerekir.
       Sezer: Demokratikleşme çok zorunlu, ben de hükümete söylüyorum. İdamın kaldırılması da dahil, bu paket ne kadar çabuk çıkarsa o kadar iyi.
       Öymen: O zaman Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırın. Ayrıca ekonomik durum söylendiği gibi değil. Özellikle tarım çok sancılı.
       Sezer: Tarımda büyük problemler var. Doğru ve pek de iyi gittiğini sanmıyorum.
       Öymen: Hükümetin belediyelere ayırdığı paralar, hizmetin gerektirdiği yere göre değil, parti anlayışına dayanarak dağıtılıyor. DSP'li, ANAP'lı, MHP'li belediyeler kollanıyor.
       Sezer: (Not alarak) Bu şikayetleri biliyorum. Üzerime düşeni yapacağım.

Ecevit’e yanıt: İşbirlikçi sizsiniz

       ANKARA Milliyet
       Başbakan Bülent Ecevit’in, HADEP’le “işbirliği" yapmakla suçladığı CHP’nin Genel Başkanı Altan Öymen, “solödaki tartışmayı dün de sürdürerek “Ecevit, alışılmadık bir biçimde konuyu açtı. Şunu kesinlikle söylüyorum ki CHP’nin hiçbir partiyle özel bir siyasi işbirliği yoktur ve böyle arayış içinde de değildir" dedi. Öymen, soruları yanıtlarken “CHP’nin hiçbir işbirliği ve ittifakla ilgisi yok. Ecevit’in iddiası sanıyorum bizim çözüm kurultayları sürecinde gittiğimiz illerdeki sivil toplum örgütleri, partiler ve belediye başkanlarıyla görüşmelerimizden kaynaklanıyor" diye konuştu. Öymen,“Ecevit, bu konuda önce ‘işbirliği’ dedi daha sonra da ‘en azından diyalog’ diyerek geri adım attı. Doğru, biz tüm partilerle diyalog halindeyiz, ama işbirliği konusunun da tuhaf bir yanı yok. Başbakan idam konusunda diğer partilerle işbirliği arayışında değil mi?