Siyaset Paris Anlaşması yürürlükte

Paris Anlaşması yürürlükte

08.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak tarihi önem taşıyan Paris Anlaşması’nın uygun bulunduğuna dair yasal düzenleme Meclis ve Cumhurbaşkanlığı’nın jet onay süreciyle yürürlüğe girdi. Paris Anlaşması’nın, Türkiye’nin bir anlamda çekincelerini ortaya koyan “beyan” ile birlikte onaylanmasına ilişkin karar da dünkü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Paris Anlaşması yürürlükte

Türkiye’nin Nisan 2016’da imzaladığı anlaşmaya ilişkin teklif önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda yaklaşık 5 saatlik bir görüşmenin ardından tüm partilerin desteğiyle oybirliğiyle kabul edilerek yasalaştı. Saat 22.15 sularında kabul edilen anlaşmaya ilişkin düzenleme, TBMM Başkanlığı tarafından süratle redakte süreci tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu. Erdoğan da yine jet hızıyla yasayı onayladı. Böylece anlaşmanın uygunluğuna ilişkin yasa, Genel Kurul’da görüşülmeye başladıktan yaklaşık 8 saat sonra onaylanıp, Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

2050’de sıfır emisyon

Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesinde yeni bir sayfa açan anlaşmayı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışını 1.5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050’ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor. Bu hedef petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımını azaltarak, yenilenebilir enerjiye yönelmeyi de beraberinde getiriyor. Türkiye ise sıfır sera gazı emisyonu hedefini 2053 olarak en üst seviyede dile getirdi.

Paris Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin karar da, Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 21. Taraflar Konferansı’nda kabul edilen ve Türkiye Cumhuriyeti adına 22 Nisan 2016’da imzalanan, “Paris Anlaşması”nın beyan ile birlikte onaylanması uygun bulundu.

Haberin Devamı

‘Memnuniyetle karşılıyorum’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Ankara’nın en kısa sürede ulusal iklim eylem planı sunmasını beklediğini belirtti. Türkiye’nin anlaşmayı onaylamasına ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulunan Guterres şunları kaydetti: “Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak diğer G20 ülkelerine katılmasından memnuniyet duydum. Türkiye’den 2053 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdü kapsamında, en kısa sürede ulusal iklim eylem planı sunmasını bekliyorum.” BM, anlaşma kapsamında küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefinin karşılanabilmesi için ülkelerden dünya genelinde sera gazı emisyonunu 2050’ye kadar sıfıra indirmesini istiyor.