Siyaset ‘Parlamentonun iradesi aşıldı’

‘Parlamentonun iradesi aşıldı’

01.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Suriye’ye zalim Esed’in hükümranlığına son vermek için girdik” sözlerini eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bu, parlamentonun iradesinin aşılmasıdır. Sınır ötesi tezkere yetkisi, terör örgütleriyle mücadele amacıyla verildi” dedi

‘Parlamentonun iradesi aşıldı’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye’ye sınır ötesi tezkere yetkisinin, terör örgütleriyle mücadele etmek ve sınır güvenliğini korumak amacıyla verildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’ye zalim Esed’in hükümranlığına son vermek için girdik” sözleriyle parlamentonun iradesinin aşıldığını savundu.
Kılıçdaroğlu başkanlığında dün 2 saat süren MYK toplantısında, Aladağ’da öğrenci yurdunda yaşanan facia, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şam rejimine yönelik sözleri ve bugün Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında gerçekleşecek başkanlık sistemini öngören anayasa zirvesi değerlendirildi. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu’nun Aladağ’da yaşananlara ilişkin yer yer duygulanarak yaptığı değerlendirmede, “Ailelerin acılarını paylaşıyoruz, yoksul çocuklar ölmeye devam ediyor. İçim kan ağlıyor. Bu çocukları gördüğümde 9 yaşındaki torunum Duru aklıma geliyor. Kendi yaşam koşullarım aklıma geliyor, kahroluyorum” dedi.
‘Kabul edilemez’
Toplantıda, Erdoğan’ın önceki gün “Biz sabır, sabır, sabır dedik en sonunda dayanamadık ve Suriye’ye Özgür Suriye Ordusu ile beraber girmek zorunda kaldık. Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Devlet terörü estiren zalim Esed’in hükümranlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil” sözleri de değerlendirildi. Bu sözlerin kabul edilemez olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu’nun, “Parlamento sınır ötesi tezkere yetkisini Şam’a savaş açılması için vermedi. Bu, ifade parlamento iradesinin aşılması anlamına geliyor. Parlamento, sınır ötesi tezkere yetkisini terör örgütleriyle mücadele etmek için, sınır güvenliğinin sağlanması için verdi” dediği, yaşananları “anayasa ihlali” olarak değerlendirdiği kaydedildi
‘Fiili durum diyorlar’
Kılıçdaroğlu’nun, “Bir tarafta PKK, diğer tarafta IŞİD askerlerini kaçırıyor, askerlerimizin başına çuval geçiriliyor, konsolosluğumuz işgal ediliyor, hala efeleniyorlar. Türkiye’nin düştüğü duruma bakın. Yaşadıklarımız ‘Herşeyi ben bilirim’ diyen tek adamın marifeti. Başkanlığın felaket olduğunu bunun için söylüyoruz. Tüm güç bir kişinin elinde toplanırsa, başınıza bu gelir. Fiili durum diyorlar. Fiili durum, adalardaki Yunan bayrağıdır, IŞİD’in ve PKK’nın elindeki askerlerimizdir” dediği öğrenildi.

Kardeşinin ihracını istedi

Kılıçdaroğlu’nun Söke’den Didim’e yaptığı yürüyüşle gündeme gelen ve CHP’li Didim Belediye Başkanı’nı hedef alan kardeşi Celal Kılıçdaroğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğl’nun talimatıyla CHP’den kesin ihraç istemiyle disipline sevk edildi.
Celal Kılıçdaroğlu, yazılı açıklama yaparak “İstifamı veriyorum” dedi.