Siyaset Parti kapatma demokrasi için!

Parti kapatma demokrasi için!

23.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Parti kapatma demokrasi için!

Parti kapatma demokrasi için

FP için kötü haber!
Parti kapatma demokrasi için!

Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararında "demokratik rejimi tehlikeye düşürecek faliyetlere izin verilemeyeceği" yorumunda bulundu
ANKARA Milliyet

Anayasa Mahkemesi, parti kapatılmasının zorlaştırmanın demokratik sistemin özüyle bağdaşmayacağını bildirerek "Özgürlükçü demokratik temel düzenin ortadan kaldırılmasına veya önemli ölçüde tehlikeye düşürülmesine yönelik faaliyetlere izin verilmesi kabul edilemez" yorumunu yaptı.
Eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın, parti kapatılmasını zorlaştıran Siyasi Partiler Yasası'nın "odak" olma kriterlerini düzenleyen 103. maddesinin Anayasa aykırılıktan iptal istemini yerinde bulan mahkeme, gerekçeli kararında şu görüşleri dile getirdi:
Demokratik rejim: Özgürlüğü, eşitliği, çoğulculuğu ve katılımcılığı esas alan ve hukukun üstünlüğü temeline dayanan çağdaş demokrasilerde, partilerin faaliyetlerini serbestçe sürdürmeleri gerektiğinde duraksanamaz. Anayasamızın partileri kurumsallaştırarak demokratik düzenin ayrılmaz, vazgeçilmez bir unsuru kabul etmesinin nedeni de budur. Ancak özgürlükçü demokratik temel düzenin ortadan kaldırılmasına veya önemli ölçüde tehlikeye düşürülmesine yönelik faaliyetlere izin verilmesi de kabul edilemez. Bu nedenle düşünce özgürlüğünün, bu bağlamda partilerin demokrasilerin oluşumundaki temel işlevi yadsınamaz ise de varlıklarının kaynağının da yine özgürlükçü demokratik rejim olduğu gerçeği gözden uzak tutulamaz.
Üyeyle başkan bir mi?: Yasak fiillerin fıkrada sayılan parti organları tarafından kararlılıkla işlenmesi halinde de bu organlar arasında genel başkanın sayılmaması, onun eylemleriyle partinin herhangi bir üyesinin eylemlerinin aynı düzeyde kabul edildiğini göstermektedir. Oysa partinin genel başkanı ile üyelerinin eylemlerinin sonuçları bakımından eşit etki ve değerde olduğu düşünülemez.



SİYASET