Siyaset Rakka operasyonunda YPG güçleri olmamalı

Rakka operasyonunda YPG güçleri olmamalı

28.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rakka operasyonunda YPG güçlerinin bulunacağı iddiasına dair, “Bunun olmaması gerektiğini söylüyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız” dedi.

Rakka operasyonunda  YPG güçleri olmamalı

Işık Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ikinci gün oturumlarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile son dönemde gerçekleştirdiği ikili görüşmeleri hatırlatan bir gazeteci, görüşmelerde Münbiç’teki PKK/PYD unsurlarının gündeme gelip gelmediğinini sordu. Türkiye’nin bu konuda tavrının net olduğunu vurgulayan Işık, ABD’nin Münbiç’te kesinlikle PYD/YPG varlığının olmayacağını taahhüt ettiğini, bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını söylediklerini aktardı. Işık, şöyle devam etti:
“Biz de bu noktada hem ABD Başkanı hem de Savunma Bakanı düzeyinde verdiği taahhüdün bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz. Bu Türkiye için olmazsa olmazdır. Tabii bu saatten sonra sadece söze değil icraata bakmak durumundayız. Bir an önce verdikleri sözleri yerine getirmezlerse Türkiye gereğini yapmakta tereddüt etmez.”
Bakan Işık, Rakka operasyonunda YPG güçlerinin bulunacağı iddiası ile ilgili olarak, “Bunun olmaması gerektiğini biz söylüyoruz. Alternatif konusunda, Türkiye’nin bu alternatifi oluşturma yeteneği var. O bölge insanından oluşacak özellikle ÖSO bünyesinde yeterli gücün oluşturulacağını biz söylüyoruz. ABD’nin bu noktadaki tavrını bu yönde değiştirmesini istiyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız” ifadelerini kullandı.
Musul’da terör örgütü DAEŞ’e yönelik operasyonda Türkiye’nin savaş uçaklarıyla destek verdiği hatırlatılarak bu konudaki desteğin artıp artmayacağının sorulmasına Işık, ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere savunma bakanları ile görüşmelerinde bu konuyu da detaylı görüştüklerini belirtti.
Türkiye’nin Irak ile her vesileyle diyaloğunu artırmak istediğini belirten Işık, “Irak bizim komşumuz, Irak ile Türkiye’nin geriliminden ne Irak ne Türkiye kazanır. Bunun bilincindeyiz... Irak’ın toprak bütünlüğünü istiyoruz. Bu anlayışla Musul operasyonunda Türkiye elinden gelen tüm desteği verecek. Türkiye’nin Musul operasyonuna katılmasında bir anlayış birliği var” dedi.
NATO’daki kadro eksiği tamamlanacak
Işık, FETÖ’nün darbe girişiminin ardından NATO’daki bazı subayların da görevden alınması konusundaki soruya da şu yanıtı verdi: Şu anda bunun hızla tamamlanması için çalışıyoruz. Yakında NATO’daki kadrolarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Bu konuda bir boşluk olmayacak. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlet, Türk ordusu güçlü bir ordudur. Bu konuda Türkiye kendi taahhütlerini yerine getirecek güçtedir. Kısa sürede bu kadro eksiklikleri tamamlanacak.”