Siyaset ‘Referandum ertelenmez’

‘Referandum ertelenmez’

21.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunun ertelenmesine ilişkin ABD dahil bir çok ülkeden talep geldiğini belirterek, “Referandum kesinlikle ertelenmeyecek” dedi.

‘Referandum ertelenmez’

Suudi Arabistan’da yayımlanan Okaz gazetesine açıklama yapan Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un referandumu erteleme talebine, kendisinin razı olmadığını belirterek, “Ancak iki tarafın daha iyi bir geleceğe ulaşabilmesi için Bağdat’la diyaloğa girilmesine razı oldum” dedi.
Referandumun ertelenmesinin kesinlikle mümkün olmadığının altını çizen Barzani, şöyle devam etti:
“Bu kesinlikle olmayacak. Şu anki durum ve baskı nedeniyle iki yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak Bağdat’ın Kürdistan’a karşı politikası değişmeyip, temel haklarımız inkar edilirse, bu ortaklık da sona erebilir.”
Referandumun engellenmesine yönelik Türkiye ve İran’ın tutumuna da dikkat çeken Barzani, “Geride kalan 25 yılda Türkiye için güven kaynağı olduğumuzu gösterdik. Gelecekte de böyle olacağız. Türkiye’yle büyük çıkarlarımız var. Referandum, doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar sorunlarını, içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Ve biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
‘Vesayeti reddederiz’
Kürt bölgesinin İran’la komşuluk temelinde iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini ifade eden Barzani, “Bir tarafın diğer tarafın iç işlerine müdahalesini istemeyiz. Ancak hiç kimsenin vesayetini kabul etmeyeceğimizi söylemek isterim” diye konuştu.
Barzani, Süleymaniye’de, İran etkisiyle Erbil’in aksine bir tutum sergilendiğine yönelik soruyu, “Coğrafik nedenlerden dolayı Süleymaniye’nin İran’la ilişkileri, Erbil’in İran’la ilişkilerinden farklı olabilir. Fakat Kürdistan Bölgesi’nin siyaseti, İran’ın vesayet ve müdahalelerini kabul etmez” sözleriyle yanıtladı. Barzani, İran’ın, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’de olduğu gibi Kürdistan Bölgesi’ni de işgal edebileceği sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Kararımız açık. İran’la çatışmak ya da kargaşa içine girmek istemiyoruz. Ama gelecek bu tür bir hareketlenme karşısında, İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne ulaşmasına izin veremeyiz. İran’ın Kürdistan Bölgesi’nin içişlerine müdahalesi tamamen reddedilmiştir. Hatta bu müdahale Arap başkentlerine bile ulaşsa, yine de Kürdistan Bölgesi’ne etki etmesine izin vermeyiz.”