Siyaset Renkli karşılama

Renkli karşılama

01.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika gezisinin ilk durağı Fildişi Sahili’nde Devlet Başkanı, Başbakan ve tüm bakanların yanı sıra yerel kıyafetli 60 kabile lideri tarafından karşılandı

Renkli karşılama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili’nde şimdiye kadar diğer devlet liderleri arasında yapılan en büyük törenlerden biriyle karşılandı.
Erdoğan’ı, Felix Houphouet Boigny Havalimanı’nda Fildişi Sahili Devlet Başkanı Allasane Vattara ve Fransız eşi Dominique Vattara’nın yanı sıra Başbakan Daniel Kablan Duncan, Bakanlar Kurulu’nun tüm üyeleri karşıladı. Karşılamada, geleneksel kıyafetler giyen 60 kabile lideri ve temsilcileri de hazır bulundu. Karşılamaya, aralarında ABD Büyükelçisi’nin de olduğu büyükelçiler de katıldı. Havalimanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Fransızca “Bienvenu Erdoğan” yazılı, “Hoşgeldin Erdoğan” anlamına gelen pankartlar ve Türk bayraklarıyla sevgi gösterisi yapıldı. Fildişi Sahili’nde yaşayan Türk vatandaşları da “Başkan Erdoğan” sloganı attı.

‘Fildişi modeli’ örnek olsun
Ev sahibi ülkenin Devlet Başkanı Vattara, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi onuruna akşam yemeği verdi. Yemekte konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “Ülke nüfusunun yüzde 20-30’luk kısmının, bölge ülkelerden gelen göçmen nüfustan oluştuğunu öğrendim. Abidjan, bu insanlar için güvenli bir liman, sığınılacak bir çatı. Bu durum özellikle göçmen nüfusunu bir yük ve sorun olarak değil, ekonomik ve sosyal yaşamın önemli bir paydaşı gören konuksever Fildişi Sahili’nin anlayışının bir nişanesidir. Ben bunu ’Fildişi Sahili modeli’ olarak adlandırmak istiyorum. Bu modelin bütün kıta ve dünya ülkeleri için örnek olmasını istiyorum. Biz de Suriye ve Irak’taki çatışmalardan kaçan 3 milyon kardeşimize hiçbir ayrım yapmadan, dinine, diline ve ırkına bakmadan ev sahipliği yapıyoruz.”

Şehrin altın anahtarı verildi
Vattara ile Erdoğan, İnci Grup ve Sanko Holding tarafından yeni kurulan beton fabrikasının açılış törenine katıldı. Daha sonra Abidjan Vilayet Binası’nda düzenlenen törende Erdoğan’a, Abidjan Valisi Robert Beugre tarafından şehrin altın anahtarı ve Fahri Hemşehrilik Beratı takdim edildi. Beugre, bölgedeki kabile liderlerinin Erdoğan’a, “güç, cesaret ve bilgelik” anlamına gelen “Agrabe yapu” unvanını verdiklerini söyledi. Kabile liderleri, kötülüklerden korunması için dua ettikleri Erdoğan’a Afrika’ya özgü hediyeler de sundu.
Erdoğan, buradaki konuşmasında, Batı Afrika’nın incisi Abidjan’ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Fildişi Sahili halkına ve yöneticilerine üstün misafirperverliklerinden dolayı teşekkür eden Erdoğan, hem ikili hem de heyetler arası çok verimli görüşmeler yaptıklarını bildirdi.