Siyaset ‘Röportajı suç gören, sorunlu bir zihniyettir’

‘Röportajı suç gören, sorunlu bir zihniyettir’

27.09.2009 - 00:40 | Son Güncellenme:

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Kürt açılımına ilişkin Milliyet’te yayımlanan röportajı yapan Devrim Sevimay ile soruları yanıtlayan sanatçı Hülya Avşar hakkında açılan soruşturmayı eleştirdi

‘Röportajı suç gören, sorunlu bir zihniyettir’

IPI’den yapılan açıklamada, “IPI, hükümetten soruşturmayı durdurmasını ve değişik görüşleri kabul etmesini ısrarla tavsiye etmektedir” denildi.
24 Eylül’de yapılan açıklamada, Ağustos ayında Milliyet gazetesinde yayınlanan röportaj ile ilgili olarak Devrim Sevimay ve Hülya Avşar hakkında “kin ve nefret yaydıkları” iddiasıyla cezai bir soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

‘Tartışmak olağandır ve suç olmaz’
Sevimay ve Avşar’ın, “halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik etme ve toplumu aşağılamayı yasaklayan” Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. maddesini ihlal etmekten suçlu bulunmaları durumunda hapis cezasıyla cezalandırılabileceklerinin vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi:
“Sevimay tarafından yapılan ve 24-25 Ağustos tarihlerinde Milliyet gazetesinde yayınlanan röportajda Avşar, anne babasının Kürt ve Türk kökenli olduklarını belirtmiş ve Hükümetin ‘Kürt açılımı’ konusundaki endişelerini dile getirmiştir. Avşar, röportajda ‘ayrılıkçı örgütü silahlarını bırakmaya ikna etmenin’ zor olacağını belirtmiştir. Sevimay ve Avşar, 21 Eylül’de Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’ndan mahkeme celbi almışlardır.
IPI Türkiye, ‘Kürt Açılımı’nın etkinliği konusunda tartışmak olağandır ve bu görüşler suç kabul edilemez’ demektedir. Bunu suç gören zihniyet hak ve özgürlükler konusunda sorunlu bir zihniyettir.”

‘Soruşturma derhal durdurulmalı’
Ayrıca IPI Direktörü David Dadge’ın, “Türk yetkililer yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, resmi anlayışla çelişki halinde olsa bile herkesin görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahipliğini garanti altına alan 10. maddesini bariz bir şekilde görmezden gelmektedirler” şeklindeki sözlerinin de yer aldığı açıklamada, “Bu soruşturma derhal durdurulmalı ve Türk hükümeti anlaşmazlığa düştüğü kişilere karşı daha fazla tolerans sergilemelidir” denildi.