Siyaset RP stratejisi

RP stratejisi

17.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

RP stratejisi

RP stratejisi

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı ilk iddianame için "bu iddianameyle bizi kapatamazlar" diyen Refah kurmayları, Bir'in mahkemeye yeni dosya sunmasından sonra karamsarlığa kapıldı.
Partide "kapatırlarsa ne olacak?" tartışması başlarken RP'den edinilen bilgiye göre dava süresince şu strateji izlenecek:
* "Dava sonuçlanana kadar psikolojik etki yapabileceği için yeni bir parti teşkilatlanmasına gidilmeyecek, davanın kazanılması için elden gelen tüm gayret gösterilecek.
* Dava sonuçlanmadan önce TBMM'den erken genel seçim kararı çıkması durumunda yeni bir parti kurup örgütlenmek yerine, en az 20 milletvekili RP'den ayrılarak Meclis'te yeni bir grup kuracaklar. Yürürlükteki yasalara göre TBMM'de grubu bulunan partiler teşkilatlanma şartı olmaksızın seçimlere girme hakkına sahip olduğu için yeni kurulacak grup sayesinde Refah kadroları seçimlere girebilecek. Bu grubun başkanlığı için kulislerde Bülent Arınç'ın ismi seslendirilirken, parti yetkilileri bu konunun kesinlikle gündemde olmadığını belirtiyor. Bu aşamada yeni grubun Demokrat Parti eski genel başkanı, RP İstanbul Milletvekili Aydın Menderes liderliğinde kurulmasının da gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
* Dava partinin kapatılmasıyla sonuçlanırsa sadece iddianamede suçlanan parti yönetecileri siyasetten men edilirken, diğer yöneticiler ve milletvekilleri kurulacak yeni partiye geçecek. Bu durumda iddianamede konuşmaları yüzünden suçlanan Genel Başkan Necmettin Erbakan ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tekdal, eski RP milletvekilleri Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve Halil İbrahim Çelik son yapılan anayasa değişikliği uyarınca 5 yıl süreyle siyaset dışı kalırken, diğer yetkililer için böyle bir yasak söz konusu olmayacak. Bu aşamada yeni bir parti kurulabileceği gibi, RP'yi yakın küçük siyasi partilerden birine iltihak da söz konusu olabilecek. En güçlü adaylar ise Hasan Celal Güzel'in Yeniden Doğuş Partisi, Yusuf Özal'ın Yeni Parti'si ve Demokrat Parti.
* TBMM'de Anayasa Komisyonu'nda görüşülen uyum yasalarının birkaç gün içinde çıkarılmasından sonra Siyasi Partiler Kanunu'nun 95. maddesindeki yasal engel kaldırılarak RP üyelerinin tamamının yeni partiye üye yapılması sağlanacak."