Siyaset ‘S-400 kararı bir gecede alınmadı’

‘S-400 kararı bir gecede alınmadı’

09.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye ve ABD ilişkilerinde bölünmeye yol açan 3 temel konunun ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği destek, S-400 hava savunma sistemi ve CAATSA yaptırımları olduğunu söyledi. S-400 kararının bir gecede alınmadığını belirten Kalın, “Patriotların yanı sıra Fransız-İtalyan ortaklığı ile üretilen SAMP/T füzelerini de almak istiyoruz. Görüşmelere devam ediyoruz. Bizler seçeneklere kapıları kapatmıyoruz” dedi.

‘S-400 kararı bir gecede alınmadı’

 

Kalın, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

- S-400 kararı Türkiye’de bir gecede alınmadı. Uzun bir sürecin sonucuydu. Suriye savaşının ortasında ABD’nin birden bire Patriot bataryalarını çekmesi bizim için çok büyük bir sürpriz oldu. Arkasından Almanya da aynı şekilde sistemlerini çekti ve sadece İspanya’nın sistemi Türkiye’de kaldı... İkinci S-400 paketiyle ilgili süreç devam ediyor.

- Biden’ın birçok iç politika konularıyla meşgul olduğunu iyi biliyorum. Biz meslektaşlarımızla temaslarımızı kurduk ve iyi bir başlangıç yaptık, muhakkak iki başkan da görüşeceklerdir.

Mısır’la yeni sayfa

- Mısır’la Doğu Akdeniz, Libya ve dünyanın unutmuş gibi göründüğü Filistin meselesinde işbirliği yapmak istiyor ve ikili ilişkilerimizi görüşmek istiyoruz... Mısır, halen Arap dünyasının beyni ve kalbi. İki ülkenin birbirleriyle konuşması, ikili ve bölgesel ilişkilerimizi geliştirebilir. Mısır ve diğer Körfez ülkeleriyle bölgesel barış ve istikrar için yeni bir sayfa açılabilir.

Haberin Devamı

- AB ile çok yapıcı bir momentum yakaladık ve ilişkilerimizin daha da ilerlemesini istiyoruz. Bazı üye ülkeler Türkiye’ye karşı daha sert bir tutum takınılmasını istiyor ancak, AB üyeliğini böyle bir amaç için Türkiye’ye karşı kullanmak doğru değil. Aklı selim AB ülkeleri de bunun olmasına izin vermeyeceklerdir.”