Siyaset ‘S-400’leri aktif kullanacağız’

‘S-400’leri aktif kullanacağız’

05.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

S-400’lerin Türkiye’nin hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak üzere getirilen bir sistem olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “S-400’lerin çok yakın bir tarihte teslimatı başlayacak ve aktif bir şekilde kullanılacak” dedi.

‘S-400’leri aktif kullanacağız’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Başdanışmanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısı açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Kalın, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ÜÇLÜ VE DÖRTLÜ ZİRVELER: Cumhurbaşkanımızın G-20 Zirvesi’nin dört ana başlığında sunumları oldu. Bu zirvenin marjında bir dizi ikili görüşmeleri de oldu. O görüşmelerin önemli neticelerinden birisi olarak, ağustos ayı içerisinde daha önce Astana süreci çerçevesinde yaptığımız üçlü zirvenin bir sonraki toplantısını, yine Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde Türkiye’de yapmayı planlıyoruz. Türkiye, Rusya ve İran’ın katılacağı bir üçlü zirve ağustosta Türkiye’de gerçekleştirilecek. Bunun devamında da geçen yıl ekim ayında İstanbul’da yaptığımız dörtlü zirvenin ikinci toplantısının, yine cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde Türkiye’de yapılması konusunda muhataplarla mutabık kalındı. Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımıyla muhtemelen ağustos sonu ya da eylül başında yani BM Genel Kurulu’na gitmeden önce bir dörtlü zirvenin yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

S-400’LER ÇOK YAKINDA GELECEK: S-400 konusu ülkemizin hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak amacıyla ortaya çıkmış bir süreçtir ve artık nihai aşamalarına doğru ilerliyoruz. S-400’ler çok yakın bir tarihte, nokta gününü vermeyeceğim, günler içerisinde teslimatı başlayacak ve aktif bir şekilde kullanılacak. Bazı görüşler, teoriler, senaryolar ortaya atılıyor, ‘Getirilecek ama kullanılmayacak’, ‘Kutusunda duracak, aktif hale getirilmeyecek’ gibi. Egemen bir ülke olarak Türkiye, kararını vermiştir ve bunu aktif olarak kullanacaktır. Bu mevcut NATO sistemi içerisinde yer alan güvenlik sistemimize bir tehdit ya da tehlike oluşturacak bir savunma sistemi değildir. Adı üzerindedir, bir savunma sistemidir. Bir başka ülkeye karşı taarruz sistemi değildir.

BAŞKANLIK SİSTEMİ İHTİYAÇTAN DOĞDU: Türkiye hızlı büyüyen dinamik bir toplum. Nüfusumuz büyüyor, gençleşiyor. Başkanlık sistemi bu ihtiyaçtan doğdu. Burada durmamız mümkün değil. Yeni ihtiyaçlar, sınamalar ortaya çıkınca sistemin güncellenmesi gayet normaldir. Bunun değişik unsurları var. Kabine bunun bir ayağıdır, yani bakanlıklar. Başkanlıklar olarak ifade ettiğimiz kurumlar başka ayağıdır, MİT, Savunma Sanayi Başkanlığı, Diyanet İşleri gibi. Ofisler önemli ayaklarından birisini teşkil etmektedir. Bu kurumlar diğer kurumlarla eş güdüm halinde hareket etmektedir. Bütün bunlar Cumhurbaşkanlığı makamına arz edilmekte, sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve onaylarıyla iş yapmaktadır.

Haberin Devamı

YÜKSEK İSTİŞARE KURULU: Yüksek İstişare Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sürecinde gündeme gelmişti. Devlete hizmet etmiş kişilerin, ki bunlar ağırlıklı olarak eski Meclis Başkanlarımızdan oluşuyor. Cumhurbaşkanımızın tasarrufunda olduğu için buraya ilaveler olabilir. Sayın Bülent Arınç, Sayın İsmail Kahraman, Sayın Mehmet Ali Şahin, Sayın Köksal Toptan, Sayın Yıldırım Akbulut’tur. Yüksek İstişare Kurulu ilk çalışmasını yaptı. Belli periyodlarla toplanacak. Raporlar hazırlayıp sayın Cumhurbaşkanımıza arz edilecek.

‘S-400’leri aktif kullanacağız’

‘Kabine değişikliği gündemde yok’

Kalın, “Kabine değişikliği konusunda sayın Cumhurbaşkanımız gayet net bir cevap verdi. Bu kendi tasarrufunda ve uhdesinde olan konudur. Cumhurbaşkanımız siyasi hayatında istişarelere önem veren bir liderdir ama bunun kendi tabiriyle sipariş üzerine, kampanyalarla ve birtakım baskılarla olmayacağı aşikar olsa gerektir. Ama bugün itibarıyla böyle bir şey gündemimizde yok” dedi.

Haberin Devamı

Ekonomide olumlu gelişme

Kalın, “Döviz kurundaki iyileşme, sevindirici bir haber. Cumurbaşkanımızın G-20’deki temasları sonrasında oluşan olumlu hava çerçevesinde yaşanan olumlu gelişmeyi, devam edeceği yönünde değerlendiriyoruz. Olumlu trendin bu turizm döneminde daha da güçlenmesine katkı sağlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yazarlar