15.11.2013 - 14:39 | Son Güncellenme:
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 4 aydır tıkanmış durumda olduğunu belirterek, “Avare kasnak gibi sürekli boşa dönen bir komisyonunda milletin beklentilerine cevap vermesi mümkün değil. O zaman 4’lü yapı bir çözüm üretemiyorsa farklı alternatifler ortaya çıkabilir” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“Dershanelerin kapatılmasına ilişkin bir taslaktan söz ediliyor, ne diyorsunuz?” sorusuna Şahin, “Henüz taslağı görmedik. Bakanlar Kurulu’na da sunulmadı. Henüz detaylarını bilmediğimiz kanun taslağı hakkında fikir beyanında bulunmayı doğru bulmam. Hazırlanmakta olan taslağın neler getirdiğini bilmiyoruz. O nedenle dershanelerin kapatılmasını mı öngörüyor, dönüşümünü mü öngörüyor, farklı bir formül mü getiriyor bunları öğrendikten sonra bu sorunuza çok sağlıklı cevap vermek mümkündür diye düşünüyorum” yanıtını verdi.
-“UZLAŞMA KOMİSYONU 4 AYDIR TIKANMIŞ DURUMDA”-
“Anayasa Uzlaşma Komisyonu dün Meclis Başkanı ile bir toplantı yaptı. Komisyon devam mı, tamam mı aşamasını netleştiremedi, sizin görüşünüz nedir?” sorusuna Şahin, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu 4 aydır herhangi bir üretim yapamıyor. 4 aydır haftanın 5 günü komisyon üyesi arkadaşlarımız bir araya geliyor, daha önce defalarca görüşmüş olduğumuz maddeleri tekrar tekrar görüşüyoruz. Her siyasi parti önerisinin arkasında duruyor. Ne bir geri adım atılıyor ne bir ileri adım atılıyor. Dolayısıyla Uzlaşma Komisyonu 4 aydır tıkanmış durumda. Bu komisyon kurulurken kendisine bir vadede biçmişti. 2012 yılının sonunda bir taslak hazırlamayı amaçlamıştı ama sadece 60 maddede uzlaşıldı. Biz bu konudaki düşüncelerimizi dün Sayın Meclis Başkanımızın başkanlığındaki toplantıda ifade ettik. Pazartesi günü saat 14.00’te çalışmalarımıza devam edeceğiz. Oradan çıkacak sonuca göre hareket ederiz” yanıtını verdi.
-KOMİSYONUN KADERİ PAZARTESİ GÜNÜ NETLEŞECEK-
“Sonuç çıkar mı?” sorusuna da Şahin, “Pazartesi günkü görüşmenin bu konuda önemli olduğuna düşünüyorum” dedi.
Tutuklu milletvekillerine ilişkin nasıl bir gelişme yaşanabilir?” sorusuna da Şahin, “Biz 4 siyasi partinin üzerinde uzlaştığı 60 maddenin hiç olmazsa hiç yoktan daha iyidir düşüncesiyle Meclis’ten geçmesini arzu ettik. CHP önce buna sıcak baktı. Sonra 4 siyasi parti birlikte buna destek verirse biz de bu işin içinde oluruz dediler. Bu şu demektir yani partilerden herhangi bir destek vermez ise bu Meclis anayasa yapamaz demektir.
Biz 60 maddenin dışında komisyon çalışmalarına devam ederken zaten 4 parti 14. maddenin yeni anayasada olmaması konusunda fikir birliği halindeyiz. Özellikle CHP, MHP veya BDP ‘14. madde yürürlükten kaldırılmıştır’ diye geçici madde önerseler komisyonda bu kabul edilse 61. madde olarak buraya eklense ve bu 61 madde geçse bu sorun kendiliğinden çözülür. Benim önerim bu. Ama sadece 14’ü getirelim, geçirelim derseniz biz bunda yokuz” dedi.
Bir soru üzerine Şahin, “Meclis Başkanı’na siz bunu sonlandırın diye bir çağrımız olmadı. Ama bu komisyonu kuran Meclis Başkanımızdır. Seçimlerden sonra partileri davet ederek bu komisyonun oluşumunu sağlayan bizzat Meclis Başkanımızdır. Gelinen bu noktayı çok sağlıklı şekilde değerlendirerek geleceği okuyup bir değerlendirme yaparak bu komisyonun akıbeti hakkında bir düşünce ortaya koyabilir. Benim çağrım budur” dedi.
-AVARE KASNAK BENZETMESİ YAPTI-
“Ortaya koymazsa AK Parti olarak masadan kalkma yönünde bir tercih ortaya koyar mısınız?” sorusuna ise Şahin, “Yok şu anda öyle düşünmüyoruz ama görüldüğü gibi hiç üretim yapamayan affedersiniz avare kasnak gibi sürekli boşa dönen bir komisyonunda milletin beklentilerine cevap vermesi mümkün değil. O zaman 4’lü yapı bir çözüm üretemiyorsa farklı alternatifler ortaya çıkabilir. Yeter ki buradan bir sonuç çıkmayacağı konusunda bir genel kanaat hasıl olsun” yanıtını verdi.