Siyaset Sakık özür diledi

Sakık özür diledi

02.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis’te ırkçılık tartışması BDP’li Sakık’ın sözleriyle devam etti. “Kafkaslardan, Boşnaklardan gelenler, dağdan gelip bağcıyı kovmazsınız” diyen Sakık, dün bu ifade için özür diledi

Sakık özür diledi

TBMM Genel Kurulu’nda önceki akşam Diyarbakır’da üniversite kurulmasına ilişkin yasa tasarısı görüşülürken Ak Parti ile CHP arasında başlayan “ırkçı” tartışması, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın sözleriyle büyüdü. Genel Kurul’da yaşanan ırkçılık tartışmasının tutanakları şöyle:
- Ali Haydar Öner (CHP/Isparta): Kimliğimle gurur duyuyorum. Türk-Kürt ikizdir.
- Yılmaz Tunç (Ak Parti/Bartın): Birgül Ayman Güler’e söyle.
- Öner: Birgül Ayman Güler de çok doğru söyledi.
- Cuma İçten (Ak Parti/Diyarbakır): Kaç sefer Diyarbakır’a geldin kardeşim?
- Öner: Diyarbakır senin babanın malı mı?
- Sırrı Sakık (BDP/Muş): Irkçı, milliyetçi ve faşist olduğunuz müddetçe sizi her gün teşhir etmek bizim boynumuzun borcudur.
- Malik Ecder Özdemir (CHP/Sivas): Irkçılığı sen yapıyorsun.
- Sakık: Burada Ermeniler de yaşıyor, Yahudiler de yaşıyor, Rumlar da yaşıyor ve diğer halklara da saygılı olun. Gidin, Çanakkale’ye bakın, Çanakkale’de sadece sizin atalarınız gidip orada savaşmadı. Sonradan bu ülkeyi kendisine vatan edenler, Kafkaslardan, Boşnaklardan gelenler, siz bu ülkenin sahipleri değilsiniz, haddinizi bileceksiniz.
- İzzet Çetin (CHP/Ankara): Zırvalıyorsun!
- Sakık: Oradan gelip, hele dağdan gelip bağcıyı kovma hakkına hiç mi hiç sahip değilsiniz.
- Emine Ülker Tarhan (CHP Grup Başkanvekili): Meclis kürsüsünün böylesine iğrenç, utanmaz, ahlaksızca ifadelerle işgal edilmesini öncelikle kınıyorum.
- Sakık: Allahsız sizsiniz ki bir halka zulmediyorsunuz.
- Tarhan: Nasıl toparlarsınız bilmiyorum gerçekten. Sizin gibi kafatasçı değiliz, altını çizerek söylemek istiyorum.

‘Yanlış anlaşıldım’
Genel Kurul’daki sözleri tepki çeken Sakık, dün bir açıklama yaparak özür diledi. Sakık şunları söyledi:
“Sözlerim, halklara trajedi yaşatan bu katı, tekçi, ırkçı, milliyetçi ulus-devlet yapısını savunan zihniyetlere yöneliktir. Kesinlikle Balkan, Kafkas halklarına yönelik asla ve asla bir kastım olamaz. Sözlerimin yanlış anlaşılmasından ve farklı noktalara çekilmesinden dolayı üzüntü duyduğumu paylaşmak istiyorum.”

Haberin Devamı

Bosnalılardan tepki
Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Muzaffer Güneş, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın TBMM’de yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Güneş, yaptığı yazılı açıklamada, Sakık’ın sözlerinden ‘üzüntü’ duyduklarını belirterek şöyle devam etti:
“Bizler Osmanlı torunlarıyız, hangi etnik köken olursa olsun, herkes Türk olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olarak doğmuştur. Müslüman-Türk kimliklerine her şartta sahip çıkmışlardır. Dimdik durarak kahramanlıklarını hiç dillendirmediler ve bu topraklarda hiç ayrıcalık istemediler. Talepte de bulunmadılar. Lazı, Abhazası, Çerkezi, Gürcüsü ve Boşnağı ile bir bütün halinde tek vatan, tek devlet ve tek millet anlayışıyla yaşadılar.”