Siyaset ‘Şalter’ yetkisine kademelendirme

‘Şalter’ yetkisine kademelendirme

24.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti, muhalefetin bir maddesine ilişkin Anayasa’ya aykırılık iddiası nedeniyle TBMM Plan Bütçe Komsiyonu’ndaki görüşmeleri ertelenen torba kanun teklifini, gerekli düzeltmeyi yapıp bazı yeni maddeler ekleyerek dün akşam TBMM Başkanlığı’na sundu.

‘Şalter’ yetkisine kademelendirme

Düzenlemeler özetle şöyle:
- Köprü ve otoyol beleşçileri daha az ceza ödeyecek: Yapılacak değişik sonrasında ücret ödemeden köprü ve otoyolları kullananlar sadece “giriş-çıkış yaptıkları mesafeye ilişkin ücretin” 10 katı ceza ödeyecek.
- Cezasız ödeme için 1 hafta ek süre: Halen geçiş ücretini ödemeden geçiş yapanlara, ihlal tarihini izleyen 7 gün içinde ödeme yapmaları durumunda ceza uygulanmıyor. Teklif bu süreyi 15 güne çıkartıyor.
- Önce URL’ye sonra siteye erişim engellenecek: Ak Parti, daha önceki teklifte mahkeme kararı olmadan TİB’in Başbakanlık ve ilgili bakanlıkların talebi üzerine 4 saat içinde internet sitelerine erişimi engelleyebilmesi ve içeriklerine müdahale etmesine imkân tanıyan düzünlemede “kademelendirmeye” gitti. İlk teklifte yer alan tedbir uygulanmasına neden olan içerik çıkarılana kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edileceğine ilişkin hüküm metinden çıkartıldı. Ayrıca maddeye yeni bir fıkra eklenerek erişimin engellenmesi kararının önce ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL vb şekilde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilmesi öngörüldü. Buna göre teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi mümkün olmaz veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlal önlenemezse, ancak bu durumda internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilecek. Teklifin gerekçesinde bu kademelendirmenin nedeni, “ölçülülük ilkesine uygunluk” olarak açıklandı.