Siyaset Sandık başında kan döküldü

Sandık başında kan döküldü

01.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Malatya, Gaziantep ve Yozgat’ta çıkan silahlı muhtarlık kavgalarında 6 kişi öldürüldü. Farklı illerdeki  5 seçmen de kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Olaylarda 4’ü ağır 104 kişi yaralandı.

Sandık başında kan döküldü

Muhtar adayları ve tarafları arasında çıkan silahlı kavgalarda Malatya’nın Pütürge ilçesinde iki, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde üç, Yozgat’ın Şefaatli ilçesine bağlı Küçükincirli köyünde bir kişi olmak üzere toplam 6 kişi hayatını kaybetti. İstanbul Kadıköy’deki Nihat Işık İlköğretim Okulu’nda da iki muhtar adayının yakınlarından oluşan 15 kişi okulun koridorlarında kavga etti. Polisin müdahalesiyle dışarıya çıkarılan taraflar okulun önünde de kavga etti. Kavgada bir kişi göğsünden bıçaklandı. Hastaneye kaldırılan yaralının yakınları silahla ateş açtı. Silahlı kişiye polis müdahale ederek gözaltına aldı. Esenyurt’ta ise Bey-Koop Ali Çebi Ortaokulu’nda muhtar adayları arasında kavga çıktı. Kavgaya polis müdahale etti. Birbirine giren iki gruptan 7 kişi gözaltına alındı. Sandık başlarında çıkan kavgalarda 4’ü ağır 104 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Silahlar ateşlendi

Malatya Pütürge’de oy verme sırasında çıkan kavgada kuzenler Saadet Parti (SP) üyesi İlyas ve Hasan Aktaş öldü, Ali Aktaş ise yaralandı. Olayla ilgili dört kişi gözaltına alındı. Malatya Valisi Aydın Baruş, kavganın seçim sandığı başında yaşlı vatandaşlara oy kullandırılması konusunda çıktığını açıkladı.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise Twitter hesabından Malatya Pütürge’de hayatını kaybeden isimlerin partisinin iki üyesi olduğuna dikkati çekerek, “Yaşanan olay basit bir husumet değil, sandık başında açık oy kullandırılmak istenmiş ve bu duruma itiraz eden müşahitlerimiz katledilmiştir. Alacağınız birkaç fazla oy yerin dibine batsın” dedi. “Hadisenin üstü örtülmemeli” diyen Karamollaoğlu, “İş işten geçti maalesef, hadise oldu. Hükümetten, özellikle Cumhurbaşkanı ve yetkililerden ricam, hadisenin üstünün örtülmemesi gerektiğine inandığımın bilinmesini istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan’dan taziye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Karamollaoğlu’nu arayarak taziyelerini iletti. Erdoğan, olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını belirterek, “Beni ciddi olarak üzmüştür. Bu tür durumlarda özellikle dudaklarımızın arasından çıkacak sözler çok büyük önem taşıyor” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Karamollaoğlu’nu arayarak başsağlığı diledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “Hiçbir makam, iki kardeşimizin canına mal olmasına değmez” sözleriyle olaya tepki gösterdi.

Gaziantep Şehitkamil’de ise Köksalan Mahallesi’nin mevcut muhtarı ve adayı Süleyman Oğuz ile bu göreve aday olan Süleyman Kaplan ve yakınları arasında ilkokulun bahçesinde tartışma çıktı. Tartışma, tabanca ve tüfeklerin kullanıldığı kavgaya dönüştü. Kurşunlara ve saçmalara hedef olan Süleyman Kaplan, Eyüp Kaplan ve Adem Kaplan kardeşler ağır yaralandı.

Hastaneye kaldırılan üç kardeş hayatını kaybetti. Gaziantep Valiliği tarafından yapılan açıklamada, mevcut mahalle muhtarının oğlu olan Cuma Oğuz’un (19) babasının rakibiyle onun iki kardeşini öldürdüğü saldırı sonrası ‘teslim ol’ ihtarında bulunan jandarmaya ateşle karşılık verince vurularak etkisiz hale getirildiği belirtildi. Yaralanan Cuma Oğuz’un tedaviye alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

300’den fazla olay oldu

İçişleri Bakanlığı’ndan dün saat 15.00’e kadar meydana gelen asayiş olaylarıyla ilgili olarak yapılan açıklamada 51’i oy pusulalarının fotoğraflarını çekme, 35’i tehdit ve hakaret, 62’si kasten yaralama ve darp, 15’i oy verme düzenini bozma, 11’i seçim evrak ve malzemeleri üzerindeki suçlar, 20’si izinsiz silah taşıma ve 54’ü diğer suçlar olmak üzere toplam 310 olayın meydana geldiği belirtildi.

Babayla kızının yerine oy kullandılar

Gaziantep’te sandık başına giden İbrahim Halil Sarıkçıoğlu’na sandık görevlileri, yaptıkları kontrol sonrası oyunun kullanılmış olduğu bilgisini verdi. Duruma itiraz eden Sarıkçıoğlu, imzanın kendisine ait olmadığını ve aynı sandıkta oy kullanmış gibi gözüken kızı Nebihe Sarıkçıoğlu’nun da eğitim için ABD’de bulunduğunu söyledi. Kendisinin ve yurt dışındaki kızının yerine oy kullanıldığını savunan Sarıkçıoğlu, polisler eşliğinde tutanak tutturup, şikayetçi oldu.

Haberin Devamı

Oy iptal edildi

Denizli’de Sarayköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki (METEM) 1014 numaralı sandıkta oy kullanan bir vatandaş, iddiaya göre, kabine girdiği sırada ilçe belediye başkanlığı ve büyükşehir belediye başkanlığına ait pusulalarını bırakarak zarfın içine sadece muhtarlık kağıdını koydu. Oyunu kullanan vatandaş, daha sonra imza atmak için görevlinin yanına gitti. Bu sırada durumu fark eden bir sandık görevlisinin, pusulaları koymak için zarfı sandıktan çıkarırken görüldüğü ileri sürüldü. Kargaşaya sebep olan olayda, sandık görevlisi İlçe Seçim Kurulu’na ihbar edildi. İlçe Seçim Kurulu’ndan gelen görevliler, yaptıkları inceleme sonrası, sandıktan oyların geri çıkarılamayacağını belirterek, oyu geçersiz saydı.

188 şüpheliye gözaltı

Çeşitli suçlardan haklarında yakalama kararı bulunan kişilerle ilgili 31 Mart yerel seçimleri öncesi çalışma başlatan emniyet, seçmen kağıtlarının askıya çıkmasının ardından şüphelilerin oy kullanacakları yerleri belirledi. Bu kapsamda, Bursa’da 87 kişi, Kahramanmaraş’ta 38, İzmir’de 27, Kocaeli’de 25, Marmaris’te ise 11 kişi olmak üzere toplam 188 kişi gözaltına alındı. Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Başkan Adayı Fatih Bucak, AK Parti’nin ilçe belediye meclis üyesi adayı Nusret Kaya’yı darbettiği iddiasıyla gözaltına alındı. Kaya hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.
AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, önceki gece partisinin gençlik kolları üyelerine 4- 5 araçtan pompalı tüfek ve tabancayla ateş edildiğini belirterek, saldırıyı kınadı. Filiz, saldırıda yaralanan olmadığını belirterek, polisin saldırganların yakalanması için çalışma başlattığını söyledi.

Haberin Devamı

Gözlemci iddiası

Diyarbakır’ın Hani ilçesinde gözlemci olduklarını iddia ederek sandıkların kurulu olduğu okula girmek isteyen 2’si İtalyan 4 kişi sandık bölgeden uzaklaştırıldı.

Helikopterle taşıdılar

Diyarbakır’da etkili olan sağanak nedeniyle kırsal bölgedeki bazı yerleşim yerlerine seçim görevlileri ve oy pusulalarının bulunduğu torbalar jandarma refakatinde ulaştırıldı. 101 seçim görevlisi ve oy pusulalarının bulunduğu torbaların seçim bölgelerine güvenli şekilde ulaşımının sağlanması amacıyla jandarma yol güzergahlarında mayın taraması yaptı.

Siirt’te de 3. Komando Tugay Komutanlığı’ndan havalanan askeri helikopter 64 sandık görevlisi ve oy pusulalarını 13 seçim bölgesine taşıdı. Şirvan ve Eruh ilçelerinde ise meydana gelen heyelan nedeniyle kapanan köy yolları, İl Özel İdaresi ekipleri tarafından açılarak, vatandaşların oy kullanmak için sandığa gitmeleri sağlandı.

Van ve Bitlis’te sabah saatlerinde başlayan oy kullanma işlemlerinde engelli, hasta ve yaşlılara yardımcı olmak için sağlık ekipleri görev başındaydı. Oy kullanmak isteyen fakat sağlık durumu el vermeyenlerin ihbarını alan sağlık çalışanları, bu kişileri evlerinden alarak oy verecekleri okullara götürüp oy kullanmalarını sağladı.

Sandık başında kan döküldü

Çığda kardan tüneller açıldı

- Hakkari’de, kırsal bölgedeki bazı yerleşim yerlerine oy kullanmaya gelen köylüler, yolun iki ayrı noktasına düşen çığ nedeniyle mahsur kaldı. Karayollarının bölgeye yönlendirdiği 10 iş makinesi, yer yer 15 metreyi bulan çığ kütlelerini açmak için kardan tüneller açtı. Yaklaşık 4 saat süren çalışmalar sonucu yolun kontrollü olarak açılması üzerine mahsur kalan 30 araç ve içerisindekiler oylarını kullandı.