Siyaset Savunma öncesi yayın yasağı geldi

Savunma öncesi yayın yasağı geldi

26.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirildi.

Savunma öncesi yayın yasağı geldi


TBMM Başkanlığı’nın yazısı üzerine alınan yayın yasağı kararı soruşturmanın bitim tarihi olan 27 Aralık’a kadar geçerli olacak. Yayın yasağı kararının, komisyonun eski bakanları dinlemeye başlamadan bir gün önce alınması dikkati çekti.

‘Şöhretin korunması’
Ankara 7. Sulh Ceza Hakimi Yavuz Kökten’in, talebin kabulüne ilişkin kararında, şöyle denildi:
“Eski bakanların kişilik haklarının zedelenmesinin önlenmesi, şöhret ve diğer haklarının korunmasının sağlanması bakımından, TBMM Soruşturma Komisyonunun istemiş ve getirtmiş olduğu bilgi ve belge içerikleri ile komisyonun tanık, bilgi sahibi, bilirkişi sıfatıyla veya diğer ilgililer olarak beyanlarına başvurduğu kişilerin komisyona vermiş oldukları beyanlarına yönelik olarak 5187 Sayılı Basın Kanunu’nun 3/2. maddesi gereğince, soruşturma bitim tarihi olan 27 Aralık 2014 günü mesai sonu bitimine kadar tüm yazılı, görsel ve internet ortamında yapılan yayınlar hakkında yayın yasağı konulmasına karar verildi.” Karara, Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği nezdinde itiraz hakkı bulunuyor.
Kararın bakanların komisyona savunmalarının vermelerinin öncesinde alınması dikkati çekti. Komisyon bugün, eski Bakan Bayraktar’ı, yarın ise Egemen Bağış’ı dinleyecek.
Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, komisyon tutanaklarının basına yansımasının ardından yaptığı açıklamada, “Gerekirse başka tedbirler de alırız” ifadelerini kullanmıştı.

CHP’den tepki
CHP İzmir Milletvekili Eral Aksünger, yayın yasağı kararını değerlendiriken, “Biz burada toplumu aydınlatma adına bir soruşturma yürütüyoruz. Uludere olayında olduğu gibi iktidar toplumunu aydınlanmak istediği her konu için yayın yasağı getiriyor“ dedi. Aksünger, geçmiş dönemlerde de Meclis soruşturmaların yapıldığı anımsatarak, ilk kez böylesi bir yayın yasağı kararının alındığını ifade etti.