Siyaset Savunmada hedef tam bağımsızlık

Savunmada hedef tam bağımsızlık

15.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Test ve eğitim gemisi TCG Ufuk’un hizmete alınış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiinde hedefin 'tam bağımsız Türkiye' olduğunu vurguladı. Erdoğan, savaş gemilerinin üretiminde yüzde 70 yerlilik oranına ulaşıldığını belirtti

Savunmada hedef tam bağımsızlık

GÜLDEN ÇOKTAN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savunma sanayiinde hedefin 'tam bağımsız Türkiye' olduğunu belirterek, "Artık aktif savunma anlayışıyla ülkemizi geleceğin harp ortamına hazırlıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi’nde test ve eğitim gemisi TCG Ufuk’un hizmete giriş törenine katıldı. TCG Ufuk'un ülkemizin güvenlik ve istihbarat faaliyetlerinin denizlerde de en etkin şekilde yürütülmesine önemli katkılar sağlayacağını belirten Erdoğan, geminin Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) hayırlı olmasını diledi. Savunma sanayiinde bağımsız olamayan milletlerin geleceğe güvenle bakabilmelerinin mümkün olmadığını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin bölgesinde oyun kuran ve oynanan kirli oyunları bozan bir ülke konumuna ulaştığını vurguladı.

Savunmada hedef tam bağımsızlık

Yüzde 70 yerlilik

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin, gerektiği gibi korunabilmesinin ancak mavi vatanın en iyi şekilde savunulmasıyla mümkün olduğunun altını çizen Erdoğan, “Mavi Vatan’ın güvenliği için donanmamızı daha güçlü ve caydırıcı kılacak birçok projeyi hayata geçirdik. Milli savaş gemilerimizi, amfibi gemilerimizi, sismik araştırma gemilerimizi, sahil güvenlik gemilerimizi, lojistik gemilerimizi, botlarımızı kendimiz üretebiliyoruz. Bu projelerde yüzde 70’e varan yerlilik oranına ulaştık” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin envanterinde bulunan pek çok deniz aracının günün şartlarına uygun şekilde son teknolojiler eklenerek modernize edildiğini belirten Erdoğan, “İnşa edilen ve modernize edilen deniz araçlarımızın silah, radar, muhabere ve elektronik sistemleri yerli ve milli ürünlerle donatılıyor. Geçtiğimiz yıl bugünlerde ambargolar sebebiyle dışarıdan temin edemediğimiz her bir sistemin alternatifini geliştirerek ürettiğimiz firkateynlerimizin ilki olan İstanbul’u denize indirmiştik. Bugün hizmete sunacağımız ülkemizin ilk istihbarat gemisi Ufuk da milli mühendislik kabiliyetleriyle inşa edildi. Yüklenici firmamız STM'nin öncülüğünde ASELSAN, Havelsan gibi sektörlerinin lideri kuruluşların başını çektiği 194 yerli firmamızın katkısıyla gerçekleştirildi” dedi.

İstihbarat gemisi

Türkiye’nin savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen on ülkeden biri olduğunu ifade eden Erdoğan şunları kaydetti: "Üstelik bu neticeyi yabancı muadillerinden çok daha üstün özellikler ve uygun maliyetlerle elde ettik. Yerli ve milli imkanlarla üreteceğimiz uçak gemimizin sağlayacağı deniz hava gücümüzle bu alanda dünyanın en üst ligine de çıkmış olacağız. Hedefimiz savunma sanayinde tam bağımsız bir Türkiye'dir. Hizmete alacağımız istihbarat gemimiz teşkilatımız için yeni ve önemli bir imkandır. Dünyada pek az istihbarat teşkilatının sahip olduğu en modern donanımlara sahip bu gemimiz sayesinde kara ve havada olduğu gibi denizlerde de gücümüzün artacağına inanıyorum.”

Haberin Devamı

‘TF2000 ihalesi yakında’

Erdoğan “MİLGEM projemiz kapsamında inşası süren İstanbul ve diğer üç fırkateynimizde yerli ve milli hava savunma füzelerimiz olacak. Hava savunma muhribimiz TF2000’in ihalesine yakında çıkıyoruz. Deniz ve hava gücümüze çarpan etkisi oluşturacak amfibi gemimiz Anadolu’yu hizmete alıyoruz” dedi.

‘Gözümüz uzayda’

İnsansız hava, kara, deniz araçlarından helikopterlere, silah ev mühimmatlardan füzelere, hava savunma sistemlerinden elektronik harbe kadar çok geniş bir yelpaze de ihtiyaç duyulan tüm sistemleri yerli ve milli olarak üretilip kullanıldığını aktaran Erdoğan, şöyle konuştu: “Geçmişin eksiklerini giderdik. Bugünün hazırlığını zaten yapıyoruz. Artık aktif savunma anlayışıyla ülkemizi geleceğin harp ortamına hazırlıyoruz... Bir yandan da gözümüz uzayda. Gerek fırlatma gerekse uydu sistemlerini geliştirme çalışmalarımız sürüyor.”

Haberin Devamı

Johnson ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile telefonda görüştü. Görüşmede Türkiye-Birleşik Krallık arasında savunma sanayii ve ticaret başta olmak üzere iş birliğini güçlendirecek adımlar ele alındı. Ayrıca, Suriye ve Ukrayna'daki gelişmeler ile iklim ve mülteci başlıklarında bölgesel ve küresel meseleler değerlendirildi. Erdoğan, dün ayrıca Vahdettin Köşkü’nde Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani’yi kabul etti. Kabulde ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.