Siyaset Seçim hükümeti sürprizlerle geldi

Seçim hükümeti sürprizlerle geldi

29.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından seçim hükümetinin kabinesini açıkladı. Kabinede Davutoğlu ile birlikte 12 Ak Partili, 2 HDP’li, 1 MHP’li ve 11 bağımsız yer aldı

Seçim hükümeti sürprizlerle geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, cumhuriyet tarihinin ilk seçim hükümetini kurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay verdiği kabinede Davutoğlu ile birlikte 12 Ak Partili, 2 HDP’li, 1 MHP’li ve 11 bağımsız yer aldı.

Haberin Devamı

Davutoğlu, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü’nde basın toplantısı düzenleyerek seçim hükümetinin kabine üyesini açıkladı. Davutoğlu, bazı bakanları telefonla ararken bazı bakanlar da sürpriz biçimde yeni görevini öğrendi.

1. yılda 2. kabine

Davutoğlu genel başkan seçildiği 27 Ağustos 2014 tarihinin ardından 28 Ağustos’ta hükümeti kurma görevini almış ve 29 Ağustos’ta da hükümeti kurmuştu. Davutoğlu bu tarihten tam 1 yıl sonra yeniden hükümet kurmuş oldu.

Kabinede Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Kültür Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik milletvekili olmadıkları için kabineye giremedi. Ak Parti’deki 3 dönem kuralına takıldıkları için vekil olamayan bu isimler, Ak Parti üyesi oldukları için de yasa gereği kabineye giremedi.

Haberin Devamı

Yardımcısı Türkeş

Davutoğlu, Başbakan yardımcılıklarında da Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş ile devam kararı aldı. Bülent Arınç ve Ali Babacan’ın yerine de Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve MHP’li Tuğrul Türkeş geldi. Başbakan yardımcılıkları arasındaki görev dağılımının daha sonra yapılacağı ifade edildi. Akdoğan ve Kurtulmuş’un aynı görev alanında kalması Arınç’ın yerine Türkeş’in, Babacan’ın yerine de Yılmaz’ın devam etmesi bekleniyor.

Anayasa’ya göre Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarının seçim döneminde bağımsız olması gerekiyor. 7 Haziran seçimi nedeniyle mart ayında eski Müsteşar Kenan İpek Adalet Bakanlığı’na, eski müsteşar Feridun Bilgin de Ulaştırma Bakanlığı’na getirilmişti.

İçişleri Bakanı Altınok

Yeni kabinede en büyük sürpriz, bağımsız bakan zorunluluğu nedeniyle 7 Haziran öncesi İçişleri Bakanı olan eski Müsteşar Sebahattin Öztürk’ün bu görevden alınması oldu. Öztürk’ün yerine İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok atandı.

Davutoğlu bir dönem adı Ak Parti’yle de anılan BBP’nin eski genel başkanı Yalçın Topçu’yu kabineye alarak sürprize imza attı.

Haberin Devamı

Topçu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirildi. Kabinede eski Ak Parti milletvekilleri “bağımsız” kontenjanından yer aldı. 3 dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran’da aday olamayan ve Soma’da 300 madencinin hayatını kaybettiği kazayı TBMM’de araştıran komisyona önceki dönem başkanlık eden eski Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Enerji Bakanı; eski Diyarbakır Milletvekili ve eski Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak belirlendi. Böylece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yine Diyarbakır’da kalmış oldu.

Eski Antalya milletvekili olan ve bir süre önce dışarıdan Milli Savunma Bakanlığına atanan Vecdi Gönül de görevine devam etti.

İki ismi çizdi

Davutoğlu kabinesinde 10 bakan eski kabineden, yeni kabineye transfer oldu. Bozkır ve İslam ise kabine dışı kaldı. Davutoğlu’nun kabinesinde Diyarbakır’dan Kutbettin Arzu, Diyarbakır milletvekili olan ancak seçim bölgesi Bingöl olan Cevdet Yılmaz, seçim bölgesi Batman olan ancak şu anda Gaziantep milletvekili olan Mehmet Şimşek’i kabineye alarak “Doğu ve Güneydoğu’dan bakan” dengesini koruduğu da ifade ediliyor. Gümrük Bakanlığı’na atanan eski Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı da Ak Parti milletvekili adayı olmak için 7 Haziran’da istifa etmişti.

Haberin Devamı

Aşçı, seçilemeyerek görevine döndükten sonra önceki gün müsteşarlığa atanmıştı. Aşçı dün de bakan olarak atandı. Kabinede Aşçı dışında Sinirlioğlu ile Ahmet Erdem, müsteşarlık görevinden bakanlığa getirildi.

Gürcan İlk başörtülü Bakan oldu

Cumhuriyet tarihinin ilk başörtülü bakanı da Prof. Dr. Ayşen Gürcan oldu. Gürcan, vekil olmasına rağmen bağımsız kontenjanın tamamlanması zorunluluğu nedeniyle kabine dışı kalan Ayşenur İslam’ın yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu. Davutoğlu’nun görevi tebliğ etmek için aradığında Gürcan’ın Mescid-i Aksa’da olduğu da öğrenildi. Gürcan, bugün Türkiye’ye dönecek.
Kabinede 26 kişi yer aldı
Davutoğlu, anayasa gereği TBMM’den aldığı çizelgeye göre Başbakan ve 3 zorunlu bağımsız bakanlık hariç, 11 Ak Parti, 5 CHP, 3 MHP ve 3 HDP’li isme teklif götürdü. Ak Partililerin tamamı teklifi kabul ederken, CHP’lilerin de tamamı reddetti. MHP’den 1, HDP’den de 2 isim teklifi kabul etti. Bu durumda 26 isimden oluşan kabinede Davutoğlu ile birlikte 12 Ak Partili, 2 HDP’li ve 1 MHP’li ile 11 bağımsız isim yer aldı.