Siyaset Sedat Simavi Ödülleri 20 yaşında

Sedat Simavi Ödülleri 20 yaşında

13.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sedat Simavi Ödülleri 20 yaşında

Sedat Simavi Ödülleri 20 yaşında

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) kurucusu Sedat Simavi adına düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri'nin 20'ncisi törenle sahiplerine verildi.
Fen bilimlerinde Doç. Dr. Hüseyin Akçay, Prof. Dr. Hüsnü Ata Erbay, Prof. Dr. Saadet Erbay, sağlık bilimlerinde Prof. Dr. Selçuk Merdan, görsel sanatlarda Mustafa Ata, edebiyatta Orhan Duru, sporda Naim Süleymanoğlu, gazetecilikte Doğan Akın, radyo - televizyonda Erdal Dağtaş, sosyal bilimlerde Doç. Dr. Sema Erder ödülünü aldı.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki törende konuşan TGC Başkanı Nail Güreli, günümüzde basın ve basın özgürlüğünün Simavi'nin işaret ettiği bağlamda değil, çok daha geniş boyutta tehdit altında bulunduğunu belirtti.

"150'yi aşkın yasada 800 dolayındaki hükümle, birtakım kısıtlamalar ve yasaklar altında bulunan basın, siyasal iktidarın daha da tehlikeli, yasaklayıcı ve yıkıcı niyetleriyle karşı karşıyadır.
Bu niyetler gerçekleşirse, ki biz bunu olası görmüyoruz, yalnız özgür basın yok olmakla kalmayacak, iyi kötü yerleştirmeye, geliştirmeye çalıştığımız demokrasi, büyük darbe yiyecektir. Demokratik kurumların sesi kısılacaktır. Basının ve diğer kurumların susturulmasına, demokrasinin yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Buna, Türkiye izin vermeyecektir."
Basın özgürlüğünün, basın ve gazetecilerin kendi özgürlüğü anlamına gelmediğini kaydeden Güreli sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halkın gerçekleri öğrenme, haber alma, bilgi edinme hakkı olduğu bugün açıkça görülmüş ve anlaşıltır. Demokrasiyi ve hukuk devletini korumak için yapılması gereken, basının üstüne yürüyerek halkın gerçekleri öğrenme hakkını yok etmek değil, yolsuzlukların, kanunsuzlukların üzerine gitmektir. Toplumu ve yönetimi şaibelerden temizlemektir."