Siyaset Sembolik önemi yüksek hata!

Sembolik önemi yüksek hata!

30.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara’da 1920 yılında zor koşullar altında toplanan Meclis’e ev sahipliği yapan, Kurtuluş Savaşı’nın yönetildiği ve Cumhuriyet’in ilan edildiği Birinci Meclis Binası’nın; savaşın ve yeni devletin kuruluşunun ardından inşa edilen İkinci Meclis Binası ile karıştırılması artık yaygın bir hataya dönüştü. TBMM’nin kurumsal sitesinde bile sembolik açıdan önemli olan bu hata yapılırken; hata kervanına Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı’nın yanı sıra Google da katıldı.

Sembolik önemi yüksek hata

 

AYDIN HASAN Ankara - Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturulan http://yuzuncuyil.gov.tr sitesinde, 1920’de Meclis’in açılışı kutlamalarını simgeleyen görselde İkinci Meclis Binası’nın silueti yer aldı. TBMM’nin açılışının 100. yılı için oluşturulan https://100.tbmm.gov.tr/ internet sitesideki ana görsel içinde de Birinci Meclis Binası yerine İkinci Meclis Binası’nın siluetine yer veriliyor. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, TBMM’nin açılışının 100. yılı kutlamaları kapsamında  TBMM ve Millî Egemenlik adlı bir armağan kitap yayımladı. Kitabın kapağında da, İkinci Meclis binasının resmi yer aldı.

Haberin Devamı

Google, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla dün özel logo hazırladı. “Doodle” olarak adlandırılan logoda, Cumhuriyet’in ilan edildiği Birinci Meclis yerine İkinci Meclis binasının siluetine yer verildiği görüldü.

Yaygın hale gelmeye başlayan bu hatanın ince ayar analizini yapalım. Meclis, 23 Nisan 1920’de Ulus’ta bulunan ilk binasında toplandı ve bu binada olağanüstü zor koşullar altında Kurtuluş Savaşı’nı yönetti. Meclis’in ilk binası halen Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veriyor. 1. Meclis binasının hemen yakınındaki II. TBMM Binası ise 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açıldı. Meclis, bu binada 1960 yılına kadar çalıştı. Meclis, bugünkü binasına ise 6 Ocak 1961’de taşındı.