Siyaset Sevgimiz hiç eksilmedi

Sevgimiz hiç eksilmedi

11.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sevgimiz hiç eksilmedi

Sevgimiz hiç eksilmedi

       TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, ölümünün 60. yıldönümünde tüm yurtta, KKTC ve dış temsilciliklerde törenlerle anıldı. Büyük Önder'in hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te, Türkiye'de yaşam durdu. Ziyaretçi akınına uğrayan Anıtkabir'in giriş kapılarında büyük kalabalıklar oluştu.
       Anma dolayısıyla Anıtkabir'de devlet töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başkanlığındaki kortej, saat 08.55'te Arslanlı Yol'un başından hareket ederek, saat 09.04 sıralarında Atatürk'ün kabrine ulaştı. Demirel, Atatürk'ün vefat saati olan 09.05'te Atatürk'ün kabrine kırmızı - beyaz karanfillerden oluşan ve üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazılı çelengi bıraktı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu'nun saygı duruşu ardından seslendirdiği İstiklal Marşı'na, kortejdekiler ve törene katılmak için Anıtkabir'e gelen kalabalık bir grup da eşlik etti.
       Demirel, hoparlörle Atatürk'ün sesinden 10. Yıl Nutku'nun yayınlanması ardından Misak - ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Şeref Defteri'ne şunları yazdı:
       "Büyük Atatürk, ebediyete intikalinizin 60. yılında sizi milletçe minnet, şükran, sevgi ve saygıyla anıyoruz. Cumhuriyetin 75. yıldönümünü coşkuyla kutlamaya devam eden milletimiz, size ve kurduğunuz cumhuriyete ne kadar içtenlikle bağlı olduğunu bir defe daha ortaya koymuştur. Gösterdiğiniz hedefe demokrat, laik, çağdaş hukuk devleti olan Türkiye'yi yüceltmeye karlıyız. Size minnet ve şükranlarımızı, saygılarımızı sunarız, ruhunuz şad olsun Büyük Atatürk."
       Anıtkabir'deki törene Demirel'in yanı sıra TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Anamuhalefet Partisi Lideri Recai Kutan, Bakanlar Kurulu üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, DYP Lideri Tansu Çiller, CHP Lideri Deniz Baykal, DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk, BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli katıldı.

       Anıtkabir ziyaretleri sonucu trafiğin erken saatlerde kilitlenmesi nedeniyle bazı liderler törene güçlükle yetişebildi. Anıtkabir'e, kortej Anıtkabir'in merdivenlerini çıkarken gelen Çiller, Aslanlı Yol'u hızlı adımlarla geçerek törene katıldı. Çiller'in hemen ardından da Kutan koşar adımlarla protokole katıldı.
       Anıtkabir merdivenlerinin baş tarafına yerleştirilen binlerce kırmızı beyaz karanfilden yapılmış büyük boy Türkiye haritası üzerinde, yine çiçeklerle yazılmış "Atam Seninleyiz" yazısı yer aldı.
       Protokolün Anıtkabir'den ayrılması ardından, merdivenlerden inen üç gazinin şapkalarıyla selamladığı vatandaşlar, alkışlarla karşılık verdi. Yoğun güvenlik önlemi ve atlı polisler dikkati çekerken, Anıtkabir üzerinde bir askeri helikopter sürekli uçuş yaptı.

       TBMM Başkanvekili Kamer Genç, Meclis'teki Atatürk Anıtı'na çelek koyarak, saygı duruşunda bulundu. Törene, TBMM Başkanlık Divanı Üyeleri, FP Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener, ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz, CHP Grup Başkanvekili Oya Araslı'yla milletvekilleri ve çok sayıda TBMM personeli katıldı.
       Atatürk'ün ölüm yıldönümü için Milli Eğitim Bakanlığı bahçesindeki Başöğretmen Anıtı önünde ve Ankara DGM'de de anma töreni düzenlendi. Saat 09.05'te saygı duruşuyla başlayan törene, Başsavcı Cevdet Volkan, eski Başsavcı Nusret Demiral, mahkeme başkanları Mehmet Turgut Okyay ve Mehmet Orhan Karadeniz, Ankara DGM'nin hakim ve savcıları ile personel katıldı.

       ATATÜRK, ölümünün 60. yıldönümünde İstanbul'da da törenlerle anıldı. Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki törene, başkanlık görevinin sona erip ermediği tartışılan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerine Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Müfit Gürtuna katıldı.
       İstanbul Valisi Erol Çakır, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çevik Bir, Gürtuna, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Necati Özgen, çeşitli kuruluş ve siyasi parti temsilcilerinin hazır bulunduğu Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki tören sırasında olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildikten sonra, saat 09.05'te çalınan sirenlerle birlikte bayrak yarıya indirildi. Erdoğan'ın görevden alınma şekli nedeniyle eleştirilen Vali Çakır'ın Gürtuna'yla samimi sohbeti dikkati çekti.
       Anıta çelenklerin konulmasının ardından anıt özel defterini imzalayan Çakır şunları kaydetti:
       "Türkiye bugün genç, dinamik, güçlü bir ülkedir. Dimdik ayaktadır. Çağdaş dünyanın içinde, onunla beraber yaşamaktadır. İlke ve inkılaplarını ebediyen yaşatacağız. Hedef ve ideallerini gerçekleştireceğiz. Hiçbir güç buna mani olamayacaktır. Çünkü milyonlarca Mustafa Kemal gençliği yetişmiştir."

       Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törende ise, İTÜ Devlet Konservatuarı öğrencileri, Kuva - i Milliye Destanı'nı ve Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi.
       İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, üniversitenin ilk kadın rektörü olmasını, Atatürk'ün kadınlara verdiği haklara borçlu olduğunu vurgularken, Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Hava Pilot Kurmay Yarbay Kemal Çadoğlu, Atatürk'ün ilke ve hedeflerinin daima yaşatılacağını söyledi.

       Atatürk, FP'li Nabi Koçak'ın belediye başkanı olduğu Sultanbeyli'de de coşkulu törenlerle anılırken, Aycan Kübra Yıldız adlı öğrencinin okuduğu şiir 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Doğu Silahçıoğlu'nu duygulandırdı.
       Silahçıoğlu'nun FP'li belediyenin engellemelerine rağmen Atatürk Bulvarı'nda yaptırdığı Atatürk anıtında başlayan törene siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
       Özel Altınay Koleji öğrencilerinden Aycan Kübra Yıldız'ın okuduğu şiir duygu seline dönüşürken, Silahçıoğlu, minik öğrencilerin "Bakma küçücük yaşıma, ölüm çıksa da karşıma koşacağım tek başıma. Güven bana Atatürk'üm" dizelerini uzun uzun aykışladı.