Siyaset Şiddeti meşrulaştırdı

Şiddeti meşrulaştırdı

20.04.2008 - 01:02 | Son Güncellenme:

Erdoğan’ın ‘Şiddeti AKP’liler değil, Kamer Genç yapmaktadır’ sözünü eleştiren Baykal, ‘Şiddet uygulayanlar inkâr edilmiştir. Saldırı mazur görülmüş, şiddet meşrulaştırılmıştır’ diye konuştu

Şiddeti meşrulaştırdı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP milletvekillerinin Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’e TBMM Genel Kurulu’nda saldırmasını eleştirirken, “Utanç verici bir olaydır. Demokrasi için, parlamento tarihi için acı bir olaydır” dedi. Baykal, Erdoğan’ın, eline fırsat geçtiği zaman, kafasındakini herkese gerekirse şiddetle dayatmayı içine sindirebilecek bir anlayışta olduğunu öne sürdü.
Cem Vakfı ve Çankaya Belediyesi’nin işbirliğiyle yapılacak ve Türkiye’nin en büyük cemevi olacak olan Yunus Emre Cem ve Kültür Evi inşaatının temeli dün atıldı. Törene, Baykal ve Genç’in dışında, eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, CHP’liler ve eski bakan Yaşar Okuyan katıldı. Vatandaşlar, tören alanına geldiğinde Genç’i, “Türkiye seninle gurur duyuyor”, “Kamer Baba” sloganlarıyla karşıladı.

‘Ne hukuku ne Allah’ı tanıyor’
Baykal ile yan yana oturan Genç, “Tayyip Erdoğan, ‘şiddeti Kamer Genç yapıyor’ diyor. 50 kişinin saldırıp bizi linç etmesini şiddet kabul etmiyor. Benim yasal olarak Meclis kürsüsünden yaptığım konuşmayı şiddet kabul eden zihniyet. Ne hukuku tanıyor ne hakkı tanıyor ne Allah’ı tanıyor. Böyle bir şey olur mu?” dedi.
Konuşmasında, AKP’nin bir süre önce dile getirdiği “Alevi açılımını” anımsatan Baykal, “Daha dün Meclis’te Kamer Genç’e toplu saldırı olayını bir düşünün. O açılımı bir düşünün. Olay döndü geldi, Genç’e toplu saldırı oldu” dedi. Bu olayın küçümsenemeyeceğini kaydeden Baykal, şunları söyledi:

‘Utanç verici bir olay’
“İlk kez Meclis Genel Kurul salonunda 40-50 kişilik bir AKP’li kadro, topluca bağımsız bir milletvekilini, kürsüde konuşurken de değil, konuşmasını bitirdikten sonra, sırasında otururken saldırıya muhatap yaptı. Utanç verici bir olaydır. Bir demokraside, demokrasi sözünü ağzından düşürmeyenlerin böyle bir toplu eylemin içinde yer almış olması, tek kelimeyle utanç vericidir. Kendi başına, demokrasi için, parlamento tarihi için acı bir olaydır.”
Vatandaşlar AKP ve Erdoğan’ı yuhalarken konuşan Baykal, herkesin bu olaydan üzülmesi, tedbir düşünmesi gerektiğini ancak Erdoğan’ın, “AKP milletvekillerinin yaptığı şiddet uygulaması yoktur. Şiddet uygulamasını Kamer Genç yapmaktadır” dediğini belirtti. 

‘Akıl ve vicdan tutuldu’
Baykal, “Bunu dinleyince irkildim. Gerçeklerden kopmuş, doğru söyleme mecburiyetini kendisi için geçerli saymayan bir anlayış. Saldırı mazur görülmüş, şiddet meşrulaştırılmıştır. Şiddet uygulayanlar inkâr edilmiştir. Söz söyleyerek, demokratik hakkını kullananlar şiddet kullanma ithamının hedefi yapılmıştır. Akıl, mantık ve vicdan tutulmuştur” dedi.

Haberin Devamı

Şiddeti meşrulaştırdı

En büyük cemevi 
CHP lideri Baykal’ın temelini attığı Yunus Emre Cem ve Kültür Evi Türkiye’nin en büyük cemevi olacak. Baykal ile birlikte temel atma törenine katılan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’e destek veren vatandaşlar, ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ sloganları attı.