Siyaset ‘Silivri Guantanamo olmamalı’

‘Silivri Guantanamo olmamalı’

28.01.2009 - 00:39 | Son Güncellenme:

Baykal, Ergenekon soruşturması konusunda, “Barack Obama geldi, ‘Guantanamo’yu kapatacaksınız’ dedi. Silivri, bir AKP Guantanamo’su olmamalıdır. Eğer, darbeyi sorgulayacaksak, git onlardan hesap sor, sormazsan namertsin “ dedi

‘Silivri Guantanamo olmamalı’

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturmasında “linç adaleti” uygulandığını belirterek, “Obama geldi, ‘Guantanomo’yu kapatacaksınız’ dedi. Silivri bir AKP Guantanamo’su olmamalıdır” dedi.
Baykal, grup toplantısında, “malum ve maruf dava” diye nitelediği Ergenekon soruşturmasıyla ilgili şunları söyledi:
İŞÇİDEN FİNANSÖR: Mustafa Özbek niye gözaltına alındı? Sorgudan anlıyoruz ki Ergenekon’a bir kasa arıyorlar. Önce Kuddusi Okkır’ı finansör ilan etmişlerdi. Kendisini bile finanse edecek durumu yoktu.
Daha sonra Sinan Aygün’ü muhtemel finansör olarak gözaltına aldılar. Sonra vazgeçtiler. İşçiden finansör bulacaklar.
BİR TAS ÇORBA: 11 ay sonra neyle suçlandığını söylemeden tahliye ediyorsun. Böyle yargılama olabilir mi? Bu bir faciadır. Bir tas çorbaya muhtaç olduğunu, bir battaniyeye ihtiyacı olduğunu, ama bunların karşılanmadığını çıktıktan sonra feryat ediyor. Ona bir tas çorbayı çok gören adalet anlayışı Türkiye’ye yakışır mı?
Antiseptik bir süreç
GENELKURMAY FERYAT EDİYOR: Soruşturma antiseptik bir süreç, oraya kimse giremez. Ameliyathane gibi bir yer orası. Türkiye’de Ergenekon soruşturması böyle mi? İhlaller için 472 suç duyurusu yapılmış.
Hesap sorma, bir tek görevden alma var mı? Genelkurmay, ‘soruşturmanın gizliliği ihlal ediliyor’ diye şikayet ediyor. Hesap soran var mı? İhlalleri yapanlar davayı yürütmeye devam ediyor. Bu, savcılardan çok polisin götürdüğü soruşturma.
ÖRGÜTÜ KİM BİLİYOR: Neyin davası, belli değil. Örgüt var mı, diye Genelkurmay’a soruldu, ‘yoktur’ dendi. Emniyet, ‘böyle bir örgütten haberim yok’ diye yazdı. Örgüt var ama başı yok!
HESAP SORMAZSAN NAMERTSİN: Bu yargılama başlarken, darbeyle ilgili bekleyişe girdik. Eğer darbeyi sorgulayacaksak, durum açık. Git onlardan hesap sor, sormazsan namertsin. Korkma, cesur ol.
‘Susurluk’un bürokrasi, siyaset ayağı eksik kaldı, onu yapıyoruz’ diyorsan, yapmayan namerttir.
AKP’Lİ YOK: ‘Temiz eller’ lafı Başbakan’ın ağzına yakışıyor mu? Bir AKP’li yok. AKP döneminde işlenen cinayetler var. Güvenlik güçlerinin ihmali, istihbarat zafiyeti görüldü. Ciddi soruşturma var mı güvenlik görevlileriyle ilgili? Onlar imtiyazlı mı, sizin kadrodan mı?
Pırıl pırıl silahlar çıktı, 2004 tarihli gazetelere sarılmış olarak. ‘O silahların gölgesinde AKP muhaliflerini ortadan kaldıracağım’ deniliyor.
KILIÇDAROĞLU PANİĞİ: Başbakan çok asabi. Kılıçdaroğlu, dürüstlüğü, tevazuyu simgeliyor. Eğer, İstanbul’da belediye AKP’den çıkarsa, yapılan tertiplerin ortaya çıkacağı ve Türkiye’de nasıl bir deprem yaratacağı korkusu içindeler.

‘Hamas aşkı’
Baykal, Türkiye’nin izlediği dış politikayı eleştirirken, “BM kararlarıyla ilgili uygulanabilirlik açısından çok çeşitli, farklı konumlar söz konusudur. Bütün bunları bir tarafa bırakarak ince diplomatik alana Başbakan Hamas aşkıyla girdi ve ortalığı allak bullak etti” dedi.
Baykal, “Hükümetin bu konuda ölçüyü kaçırdığı, kendi iç dünyasına özgü tercihlerini ortaya koymaya başladığı anlaşılıyor. Biz Hamas sözcülüğüne, savunmacılığına çıkmış gibi görülüyoruz. Ciddi sonuçları olur” dedi.