Siyaset ‘Şimdi modern İpek Yolu’nun zamanıdır’

‘Şimdi modern İpek Yolu’nun zamanıdır’

17.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İpek Yolu’nun yüzyıllardır bölgemiz için ne anlama geldiğini hatırlayın. Şimdi modern İpek Yolu’nun zamanı” dedi.

‘Şimdi modern İpek Yolu’nun  zamanıdır’

Çavuşoğlu, Özbekistan’ın ev sahipliği yaptığı “Orta ve Güney Asya: Bölgesel Bağlantısallık, Sınamalar ve Fırsatlar” konulu uluslararası konferansın genel oturumunda konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye ile köklü bağ

Özbekistan’ı ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’i bu  vizyoner girişimi için tebrik eden Çavuşoğlu, sıcak Özbek misafirperverliği ve Türkiye ile köklü bağlarının varlığı dolayısıyla kendisini burada her zaman evinde gibi hissettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, “bağlantısallığın” yeni moda bir kelime olduğunu ancak her zaman ticaretin, refahın ve etkileşimin önemli bir faktörü olduğunu belirterek,  “İpek Yolu’nun yüzyıllardır bölgemiz için ne anlama geldiğini hatırlayın. Şimdi, modern İpek Yolu’nun zamanı” değerlendirmesinde bulundu.

Büyük fırsatlar olduğunu ancak beraber yürüyerek zorluklarla başa  çıkılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “İlk olarak daha fazla bölgesel iş birliğine ihtiyacımız var. Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Pakistan ve Türkiye’yi içeren üçlü mekanizmaları teşvik ederek üzerimize düşeni yapmaya  çalışıyoruz. Türk Konseyi de umut verici bir bölgesel iş birliği modeli olarak ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in Birleşmiş Milletler (BM) Orta Asya bağlantı merkezi önerisini de memnuniyetle karşıladığını vurgulayarak, Türkiye’nin “Yeniden Asya” girişiminin de bölgeler arası daha fazla bağlantı ve iş birliğini savunduğunu söyledi.

‘Bölgenin birbirine bağlı bir ekosisteme ihtiyacı var’

Çavuşoğlu, geçmişte Orta Asya’nın büyük güçlerin rekabet alanı olduğunu hatırlatan ve bunun tekrar yaşanmasına izin verilmemesi gerektiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, “Bölgenin birbirine bağlı bir ekosisteme ihtiyacı var. Bunun tek yolu, gelişmiş bağlantı yoluyla bölgesel iş birliğini teşvik etmektir” dedi.

Yazarlar