Siyaset Sınırdan sonra ilk hedef: Gara

Sınırdan sonra ilk hedef: Gara

28.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım Harekâtı’nda 4. gün geride kalırken, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 37’ye yükseldi. Avaşin-Basyan’da bir mağaradaki üç PKK’lı terörist havadan tam isabetle imha edildi

Sınırdan sonra ilk hedef: Gara

SEYFETTİN ERSÖZ Ankara - Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki Metina ve Avaşin-Basyan’a yönelik 23 Nisan’da başlattığı Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım Harekâtı tüm hızıyla sürüyor.

Metina ve Avaşin’de çatışmalar yoğunlaşırken, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçakları, işaretlenen PKK noktalarına önceki gün ve dün çok sayıda hava harekatı düzenledi. Örgütün Kandil’den sonra ana karargah askeri merkezlerinden biri olan Zap’ın da bazı tepeleri ateş altına alındı ve komandolar indirildi. Komandolar, Avaşin’de örgütün “Mam Rash” tepesindeki tünellerini kuşattı. Örgütün hava akınlarından ve bombardımandan korunmak için inşa ettiği yeraltı tünellerinin giriş çıkışları ateş altına alındı. Tünellerin çevresinde şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydedildi. Mehmetçik, Metina bölgesindeki starejik Zinnar ve Keste tepesine konuşlandı.

Mağaraya tam isabet

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, komandoların arama tarama faaliyeti sırasında Avaşin-Basyan bölgesinde tespit edilen ve bir mağaraya gizlendikleri belirlenen üç PKK’lı teröristin, Hava Kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirildiği bildirildi. Bakanlık, üç teröristin etkisiz hale getirildiği hava harekâtının görüntüsünü de paylaştı. Görüntüde, savaş uçaklarının mağarayı tam isabetle vurduğu görüldü. Böylece Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerinde devam eden operasyonlarda etkisiz hale getirilen toplam PKK’lı terörist sayısı 37’ye yükseldi.

Bakanlık, Pençe-Yıldırım operasyonu sırasında şehit düşen Piyade Sözleşmeli Er Mustafa Çalım’ın kanının yerde kalmadığını, saldırıya uğradığı bölgede bir PKK’lı teröristin de etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

3 asker şehit oldu

MSB, Pençe-Yıldırım Operasyonu kapsamında, önceki gün EYP’ye basarak yaralanan Piyade Teğmen Mehmet Kıvık’ın (27), tedavi gördüğü hastanede şehit olduğunu açıkladı. Bakanlık operasyonlardaki şehit sayısının üçe yükseldiğini bildirdi.

Operasyonda, PKK’lı teröristlere ait silah ve mühimmat ile tuzaklanmış el yapımı patlayıcıların temizliği de sürüyor. MSB’den yapılan açıklamaya göre, bölgede yapılan arama-tarama faaliyetleri sırasında; bir adet uzaktan komutalı Doçka uçak savar silahı, 85 adet Doçka uçak savar mühimmatı, bir adet PKMS makinalı tüfek ve 150 adet mühimmatı, üç adet AK-47 piyade tüfeği, bir adet RPG yedi Roketatar ve yedi adet mühimmatı, dört adet sevk fişeği, kaya oyuğunda, tuzaklanmamış ve yeni bırakılmış EYP düzenekleri, beş havan mühimmatı, altı adet basma düzenek ele geçirilerek METİ timlerince imha edildi.

Haberin Devamı

Ana hedef Kandil olacak

Önceki operasyonlarla, “Ara-Bul-Yok Et-Yerleş” parolası ile Hakurk ve Haftanin kontrol altına alınmıştı. Metina, Avaşin- Basyan ve Zap’ın da temizlenmesiyle bölgede kalıcı üsler kurulacak. Böylece, Irak’tan Türkiye’ye geçişler için kullanılan örgüt güzergahı tamamen kapatılmış olacak. Hem Irak içlerindeki hem de sınırdaki TSK üslerinin emniyeti de daha ilerden sağlanabilecek. Metina’nın alınmasıyla, örgütün Sincar-Kandil bağlantısı da kuzeyden baskılanacak. Bu operasyonların tamamlanmasıyla, sınırdan 35 kilometre derindeki, Metina’nın güneyinde bulunan Gara’ya da ilerleyen zamanda geniş çaplı bir kara harekâtı yapılabileceği değerlendiriliyor. Gara’ya şubatta rehine kurtarma operasyonu yapılmış, 16 şehit verilmişti. Sınır hattındaki kampların temizlenmesiyle de ana hedef örgütün ana üssü Kandil olacak.