Siyaset Sırada ‘erken yerel seçim’ mi var?

Sırada ‘erken yerel seçim’ mi var?

30.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve MHP’nin, Mart 2019’daki yerel seçimleri ekonomik ve dış gelişmeleri dikkate alarak Ekim ya da Kasım 2018’e çekmek için anayasa değişiklik teklifi getirebileceği gündemde. Olası teklife HDP’nin de sıcak baktığı ve teklife destek vermesi durumunda bu değişikliğin Meclis’ten referandum sınırı olan 400’ün üzerinde bir oyla geçirilebileceği kulislerde konuşuluyor.

Sırada ‘erken yerel seçim’ mi var

Erken seçimin ardından siyaset kulislerinde şimdi de, “erken yerel seçim” tartışılıyor. Ak Parti ve MHP’nin, olası ekonomik ve dış gelişmeleri dikkate alarak yaklaşık 10 ay sonra Mart 2019’da gerçekleştirilmesi gereken yerel seçimleri Ekim ya da Kasım 2018’e çekmek için anayasa değişiklik teklifi getirebileceği, HDP’nin de sıcak baktığı teklife destek vermesi durumunda bu değişikliğin Meclis’ten referandum sınırı olan 400’ün üzerinde bir oyla geçirilebileceği tartışılıyor.

Haberin Devamı

Ak Parti, eski BBP Genel BaşkanMuhsin Yazıcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasının yaşandığı 2009 yerel seçim sürecinden bu yana, mahalli idare seçim tarihinin ekim ya da kasıma kaydırılmasını istiyor.

Asgari 400 oy lazım

2014 yerel seçimleri öncesi de aynı konuda siyasi partilerle temas yürüten Ak Parti, o dönemde MHP ile seçimlerin 27 Ekim 2013’e çekilmesi konusunda anlaşmış, ancak iki partinin ortak imzasıyla verilen teklif Genel Kurul’daki ikinci tur oylamasında referandum sınırında oy alınca rafa kaldırılmıştı. Pek çok belediyesi kayyım ygeçen HDP’den yansıyan, “yerel seçimin öne alınmasına soğuk bakmayız” mesajı, bu konunun Ak Parti’de yeniden gündeme gelmesine yol açtı.

Anayasanın 127. maddesinde yer alan, “Mahallî idarelerin seçimleri, 67. maddedeki esaslara göre beş yılda bir yapılır” hükmü nedeniyle seçimin öne alınması için anayasa değişikliği gerekiyor. Ak Parti kurmayları MHP’nin onay vermesi ve, “referandumsuz” bir anayasa değişikliğini garanti görülmesi halinde konunun Meclis’te ele alınabileceğine işaret ediyor. Bunun için anayasa değişikliğinin Meclis’ten asgari 400 oy ile geçmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

‘Bir an önce halledelim’

295 milletvekiline sahip Ak Parti ve 49 milletvekiline sahip MHP’nin oy gücü 344 ile referandum” sınırında kalıyor. 67 milletvekili bulunan HDP’nin destek vermesi durumunda ise yerel seçimin öne alınmasıyla ilgili oy gücü 411 ile referandum riskini ortadan kaldırıyor. Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yerel seçim tarihinin öne alınmasını arzu ettiği ifade ediliyor.

Kulislerde, Erdoğan’ın, Beştepe’deki son görüşmede MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, “bu işi de biran önce halledip, bitirelim” dediği dillendirilirken, Ak Parti içinde de yerel seçimin öne alınmasının partinin lehine olacağı değerlendirmesi yapılıyor. Parti içinde, “Seçmen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a desteğini sürdürürken, Ak Parti’ye ise çeşitli gerekçelerle bir mesaj vermek istedi. 24 Haziran’da Ak Parti ile ilgili tepkisini sandığa yansıttı. Yani bir anlamda deşarj oldu. Yerel seçimlere yaklaşık 10 ay var. Yerel seçim ne kadar erkene alınırsa, bizim o kadar lehimize bir sonuç doğar” görüşü dillendiriliyor.