Siyaset ‘Sokağa çıkmak kitabımızda yok’

‘Sokağa çıkmak kitabımızda yok’

06.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Muhalefet sokağa dökülecek' sözlerine yanıt veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Sokağa çıkma diye bizim kitabımızda bir şey yok. Özel bir çatışma alanı yaratmak istiyorlar, o tuzağa düşmüyoruz” dedi...

‘Sokağa çıkmak kitabımızda yok’

 

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisini takip eden muhabirler ile kahvaltıda bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "sokak" sözüne, "Beyefendi bizim sokağa çıkmamızı istiyor anladığım kadarıyla, çıkmayacağız. Zorlayacak, çıkmayacağız, baskı kuracak, çıkmayacağız ama gereğini yapacağız, sandıkta” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BEŞ YILLIK PROJE: Biz Türkiye’nin en verimli, istihdam yaratan ve önümüzdeki süreç içerisinde bölgesinde en güçlü ülke olabilecek pozisyonda yatırımlar yapacağız. Bununla ilgili çok güzel çalışmamız var. Görselleri hazırlanıyor. Bu bizim beş yıllık projemiz olacak.

SİSTEM TAKVİMİ: (Güçlendirilmiş parlamenter sistem takvimi) Şu anda genel başkanlar kendi ekip arkadaşlarıyla olayı değerlendiriyorlar. Biz de kendi MYK’mızda henüz daha masaya yatırıp bir konuşmadık. Ama belli bir zaman dilimi içinde bunu gerçekleştiririz.

KURULTAY TAKVİMİ: İlk Parti Meclisi'nde bunu görüşeceğiz. Kararı aslında MYK alıyor ama tabii önemli bir karar olduğu için biz bunu Parti Meclisi'ne taşımayı daha etik bulduk. Orada tartışacağız ve karar alacağız.

Haberin Devamı

GEREĞİNİ SANDIKTA YAPACAĞIZ: (Cumhurbaşkanı'nın 'muhalefet sokağa dökülecek' ifadesi) Gülümseyerek yorumladım. Tam tersine arkadaşlara taşkınlık yapmayacaksınız, sokaklara çıkmayacaksınız, büyük bir sabırla sandığı bekleyeceksiniz dediğim gibi, beyefendi hayal aleminde yaşadığı için, vay efendim sanki biz ‘sokaklara çıkın, şunu yapın, bunu yapın’ diye talimat vermişiz. Bunun basın danışmanları yok mu Allah aşkına. En azından bizim neler konuştuğumuzu kendisinin önüne koymuyorlar mı, eğer bize cevap verecekse, beni dinlemesini pek beklemem. Çünkü beni dinlediği zaman koltuğunda rahat oturamaz gayet iyi biliyorum. Beyefendi bizim sokağa çıkmamızı istiyor anladığım kadarıyla, çıkmayacağız. Zorlayacak, çıkmayacağız, baskı kuracak, çıkmayacağız ama gereğini yapacağız sandıkta.

ENFLASYON YANITI: Köpüğünü almak için zamları da geri alması lazım. Bunu yapabilir mi, yapacağını hiç sanmıyorum. Söylediği sadece politik bir söylem, kendi tabanını rahatlatmak için kullandığı bir cümle. Bakın Eximbank’a talimat verildi. Eximbank ihracatçıların, ithalatçıların taleplerini karşılayamaz durumda 5 gündür.

KURAN KURSU DEĞERLENDİRMESİ: (CHP'li Özgür Özel’in kuran kurslarıyla ilgili ifadelerine Erdoğan ve Bahçeli'nin tepkisi) Diyanet İşleri Başkanlığı'nın isteyen ailelerin çocuklarına Kuranı öğretmeleri kadar doğal bir şey yoktur. Siyaset din, inanç, kimlik, yaşam tarzı alanına asla girmemeli. Anayasamızın 24. Maddesinde de bu gayet açık ve net. Düşüncem bu. Bu düşüncemi gittiğim her yerde de dillendirdim. Bütün mesele şu, gerçekten de Kuran kurslarının anne babaların güven içinde çocuklarını gönderebilecekleri mekanlar olması. Hatta bu konuda bazı Kuran kurslarının badana boyalarının CHP İl Başkanlıkları tarafından yapıldığını da belirtmek isterim. İnsanlar kendi inançlarını çocuklarının da öğrenmesini isteyebilirler. Böyle bakıyorum. Partimizin görüşü budur.

Haberin Devamı

ERKEN SEÇİM: (HDP'nin erken seçim için önerge talebi) Erken seçim isteyen her siyasi parti komisyona önergeleri versin, geçmişte öyle olmuş uygulama. Komisyon başkanı bütün bu önergeleri topluyor, kabul edilirse Genel Kurul’a iniyor. HDP'ye böyle bir önerimiz oldu. Nasıl bir tavır alacaklar onu bilmiyoruz.

TBMM BAŞKANI TEPKİ GÖSTERMELİ: (Milli Eğitim Bakanlığı'na gidişinde kapının kilitlenmesi) Aslında tepki göstermesi gereken biz değiliz, TBMM Başkanı’nın tepki göstermesi lazım. Bir milletvekili bakanlığa nasıl giremez ya... Özetle; sokağa çıkma diye bizim kitabımızda bir şey yok. Ama haksızlığa uğrayan herkesin hakkını demokratik yollarla arayacağız. (Korumaların kapıya kilit taktırdığı iddiası) Benim korumalar o kadar güçlü mü? Demek onların sözü dinleniyor, bizim haberimiz yok. Korumaları gönderelim Merkez Bankası'na da faizi indirsinler.

Haberin Devamı

ÖZCAN'IN ADAYLIK AÇIKLAMASI: (Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın cumhurbaşkanlığı açıklamaları) Herkesin aday olduğu bir ortamda Tanju Bey de 'ben de aday olabilmak isteyebilirim' diyor. Yüz bin imzayı toplarsa o da aday olabilir. Bizim 'sen aday olacaksın, sen olmayacaksın' diye özel bir baskımız yok.

ADAYLIKTAN GURUR DUYARIM: Millet İttifakı olarak bana sorulduğunda, 'evet cumhurbaşkanlığı önemli görevdir eğer Milet İttifakı kabul ederse evet aday olmaktan da onur duyarım'. Sonuçta bir ittifak 'sen olacaksın' diyorsa 'hayır ben olmam' deme şansınız zaten yok.

Haberin Devamı

KAVALA, DEMİRTAŞ: Osman Kavala'nın ve Selahattin Bey'in Erdoğan'ın talimatı üzerine içeride tutulduğunu hepimiz biliyoruz. Ne olur Osman Kavala ile ilgili, AB yaptırım uygular mı uygulamaz mı, yaptırım uygulamasını istemem doğrusunu isterseniz. Türkiye'nin sıcak siyasetine dışardan müdahale hep AK Parti'nin işine gelir.