Siyaset Son Başbakan’ın veda turları

Son Başbakan’ın veda turları

04.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Parlamenter sistemin son başbakanı Yıldırım, devlet kurumlarına veda turlarına Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ı ziyaret ederek başladı. Yıldırım dün ayrıca sırasıyla Yargıtay, Genelkurmay, Danıştay Diyanet, AYM ve TRT’ye veda ziyaretleri yaptı

Son Başbakan’ın veda turları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te yemin etmesiyle birlikte anayasa uyarınca Başbakanlık makamı resmen ortadan kalkacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin seçim sonuçlarını ilan ettiği tarihe göre Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 ya da 9 Temmuz’da yemin ederek göreve başlaması beklenirken, o yeminle, “Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı” olarak tarihe geçecek Binali Yıldırım, dün “devlete” veda turuna başladı.

Haberin Devamı

Halef-selef mi?

Kulislerde yeni dönemde Meclis Başkanlığı görevini üstleneceği konuşulan Yıldırım, veda turu kapsamında ilk olarak TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı ziyaret etti.

Meclis kulislerinde, “halef-selef buluşması” olarak yorumlanan ziyaret, 1 saat 10 dakika sürdü. İlk 5-10 dakikalık bölümünde Ak Partili bazı kurmayların da yer aldığı görüşmenin daha sonra “baş başa” devam ettiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre, görüşmenin başında Kahraman’ın, kendisinin 27. Meclis Başkanı, Yıldırım’ın Başbakanlık yapan 27. isim olduğunu ve bu dönemin de 27. parlamento dönemi olduğunu ifade etmesi Yıldırım’ı güldürdü. Meclis’e gelişinde Yıldırım’ı Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve bazı milletvekilleri ile birlikte kapıda karşılayan Kahraman, çıkışta da Yıldırım’ı makam otomobiline kadar uğurladı.

Haberin Devamı

Personelle buluştu

Yıldırım, otomobiline binmeden önce soru sormak istediklerini ifade eden gazetecilere el sallayarak karşılık vermekle yetindi, ardından da TBMM’den ayrıldı.

Yıldırım, veda ziyaretleri kapsamında Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’i de ziyaret etti. Yıldırım’ı, Yargıtay Başkanlığı’na gelişinde Cirit kapıda karşıladı. Yıldırım’ın basına kapalı gerçekleştirilen ziyareti yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca ile Yargıtay Genel Sekreteri Yusuf Ziyaattin Cenik de yer aldı. Yıldırım, dün ayrıca Genelkurmay Başkanlığı, Danıştay Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü’nü de ziyaret etti. Akşam da Çankaya Köşkü’nde Başbakanlık personeliyle bir araya geldi.

Son Başbakan’ın veda turları

‘Sistemler değişir, asıl olan değerlerdir’

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü bahçesindeki resmi tören alanında düzenlenen veda programında yaptığı konuşmada, tarihi bir an ve köklü devlet geleneğinde büyük bir dönüm noktası yaşandığını söyledi. Gelecek haftadan itibaren cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin fiilen yürürlüğe gireceğini hatırlatan Yıldırım, “Sistemler değişir, asıl olan değerlerdir. Hukuka dayalı, insan haklarını önemseyen, önceleyen demokrasi, ülkemizin, hepimizin ortak paydasıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin önemli olduğunu söyleyen Yıldırım, “Sistem, kriz üretiyorsa çözüm üretemiyorsa artık onu değiştirmek farz haline gelmiştir. Küresel rekabetin yoğunlaştığı, her gün yeni ve çok önemli gelişmelerin yaşandığı dünyada, krizlere gebe bir yönetim sistemiyle Türkiye yol alamazdı” dedi. Son iki yılda çok çalıştıklarını, birçok işi yaptıklarını ama yapamadıkları şeylerin de olabileceğini dile getiren Yıldırım, personeline, “Birbirimize hakkımız geçmiştir. Hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Benden yana da helal olsun” şeklinde konuştu.