Siyaset Son dakika... Erdoğan ve Trump, Mayıs ayında bir araya geliyor!

Son dakika... Erdoğan ve Trump, Mayıs ayında bir araya geliyor!

19.04.2017 - 11:34 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve ABD liderlerinin NATO zirvesi öncesi buluşacağını açıkladı. 20 Ocak'ta göreve gelen ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilk kez görüşmüş olacak.

Son dakika... Erdoğan ve Trump, Mayıs ayında bir araya geliyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, gelecek ay bir araya geliyor. Randevuyu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyurdu. Liderler, NATO zirvesi öncesi Washington'da buluşacak.

Haberin Devamı

Donald Trump, son olarak Erdoğan'ı arayarak referandum sonucu için tebrik etmişti. 20 Ocak'ta göreve gelen ABD Başkanı, Erdoğan'la ilk kez görüşmüş olacak.

Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Miguel Vargas ve Guatemala Dışişleri Bakanı Carlos Raul Morales'i Ankara'da ağırlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Erdoğan-Trump zirvesini basın toplantısında duyurdu. Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın mayıs ayı içinde, teyitleştikleri gibi, NATO zirvesinden önce görüşmesi için bir tarih belirleyeceğiz" dedi.

İki liderin telefon görüşmesinde Suriye'yi ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, Ankara'nın Rakka operasyonundaki çekincelerini Washington'a ilettiğini söyledi.

Avrupa'ya yanıt verdi

Haberin Devamı

Avrupa'dan referandum sonucuna gelen tepkiye ve Hollandalı ırkçı lider Geert Wilders'ın "Evet dedilerse ülkeyi terk etsinler" sözlerine yanıt veren Çavuşoğlu, "Bizim vatandaşlarımız aynı zamanda Hollanda vatandaşı. Bu referandumda da iradesini ortaya koydu, tüm engellemelere rağmen. Yani 'evet' denildi diye vatandaşlıktan çıkarılması ya da ülkeden atılmasını neyle bağdaştıracağız?" dedi.

Bazı ülkelerdeki ortamın yavaş yavaş 2. Dünya Savaşı öncesine doğru gittiğini belirten Dışişleri Bakanı, "Wilders gibi bir faşist ve Nazi partisi, yüzde 19 oy aldı. Bu açıklamaları yapıyor, Hollanda'dan da hiçbir siyasetçi bunun saçmaladığını bile söylemiyor. Biz bunların yüzlerine bu özelliklerini söylemeye devam edeceğiz. Ta ki bu anlayış bitene kadar" ifadelerini kullandı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın referandum raporunu da değerlendiren Çavuşoğlu, "AGİT'in görevi teknik analiz yapmak. Siyasi analiz, değerlendirme yapamaz. Böyle bir hakkı yoktur" diye konuştu.