Siyaset Son dakika... Türkiye Hollanda'ya rest çekti! 'Hiçbir bağlayıcılığı yoktur...'

Son dakika... Türkiye Hollanda'ya rest çekti! 'Hiçbir bağlayıcılığı yoktur...'

23.02.2018 - 14:29 | Son Güncellenme:

Hollanda parlamentosunda kabul edilen 1915 kararına Ankara'dan peş peşe tepkiler geliyor. Hollanda maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kararın bir bağlayıcılığının bulunmadığını söyledi. AB Bakanı Çelik ise, "Bizim için yok hükmündedir" dedi.

Son dakika... Türkiye Hollandaya rest çekti Hiçbir bağlayıcılığı yoktur...

Türkiye ve Hollanda arasında gerilim zirveye tırmandı. Parlamentoda 1915 olaylarının 'soykırım' olarak kabul edilmesi üzerine Ankara Hollanda maslahatgüzarını bu sabah Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı, maslahatgüzar Erik Westrate'ye Türkiye'nin kaygılarının iletildiğini bildiriyor.

Öğle saatlerinde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu kararın hiçbir bağlayıcılığı yoktur" dedi.

Hollanda'nın popülizm içine girdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu karar, Avrupa'da artan ırkçılığın, Türkiye karşıtlığının bir yansımasıdır. Hollanda bu aşırı akımların merkezi olmuştur. Irkçı parti de Hollanda'dadır. Parlamentonun bu nedenden dolayı bu kararı alması doğaldır ama çok yanlıştır. Tarihle ilgili siyasetçiler kıt bilgilerle kararlar almamalıdır. Tarihle ilgili karar almak, kolay değil.

Hollanda bizimle ilişkileri düzeltmek istiyorsa, geçerliliği olmayacak basit şeylerle ve hiç kimseyi bağlamayacak şeylerle uğraşmak yerine, Türkiye gibi bir ülkeyi kazanmak için ne yapacağına kafa yormalıdır. Bu kararın bizim ve başkaları için hiçbir geçerliliği yok, sadece kendilerini tatmin etmişlerdir."

Haberin Devamı

AB Bakanı Çelik: Kınıyoruz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise, "Bu parlamentonun aldığı kararı kınıyoruz, bizim için yok hükmündedir" diye konuştu.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı şekilde bu karar sonucunda ortaya çıkan şey, bu meselenin çözümüne ve konuşulmasına, iyi bir diyalog ortamı oluşmasına da imkan sağlamayacaktır. Daha önce Türkiye buradaki tavrını ortaya koydu.

Ortak bir acıdan bahsettik. Cumhurbaşkanımız o zaman yaptığı konuşmada, Tarih Komisyonu kurulmasını, herkesin arşivlerini açmasını ve bu arşivlerin açılması neticesinde ortaya çıkacak karara da herkesin saygı duymasını istedi.

O zaman, herkes çok iyi hatırlayacaktır, karşılıklı olarak güven arttırıcı tedbirler söz konusu olacaktı. Fakat karşılıklı olarak o güven artırıcı tedbirler konusunda yapılacak çalışmalarla ilgili adım atılacakken, herkesin bildiği gibi, Ermenistan Anayasa Mahkemesi o kararı iptal etti. Dolayısıyla diyaloğa, burada oturup da beraber çalışmaya yanaşmayan taraf Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla Ermenistan olmuştur.

Bizim arzu ettiğimiz şey, Srebrenitsa gibi bir soykırım meselesinde son derece sorumluluğu olan, son derece yanlış işlere imza atmış olan, bu soykırım konusundaki sorumluluğu açık olan Hollanda'nın bu konularda daha dikkatli davranması gerektiğiydi. Dolayısıyla Türkiye açısından bir geçerliliği yoktur.

Haberin Devamı

Tabii ki Hollanda hükümetinin, parlamentonun aldığı bu karara karşı bir bilgi notunu göndermesini not ediyoruz."

Dışişleri Bakanlığı, dün akşam yaptığı açıklamada kararı şiddetle kınamıştı. Resmi açıklamada, "Hollanda Temsilciler Meclisi'nin 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararlar almasını şiddetle kınıyoruz. Avrupa’nın ortasında Srebrenitsa’da acısı hala dinmemiş soykırıma göz yuman bir ülkenin meclisinin aldığı söz konusu mesnetsiz kararların ne tarihte ne adalette yeri vardır" denilmişti.

Hollanda parlamentosunda söz konusu karar üçe karşı 142 oyla kabul edilmiş, sadece Türklerin kurduğu Denk Partisi karşı oy kullanmıştı. Parlamentoda alınan karar, hükümet protokolüne uymuyor ve kararın hükümet açısından bağlayıcılığı bulunmuyor.