Siyaset Sorumlusu hükümettir

Sorumlusu hükümettir

03.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaşanan olaylarla ilgili yayın yasaklarını eleştiren Altay, “Bir savaş olsa bu kadar şehit verilir zaten. Hükümet acz içinde. Bu şehitlerden, yaralılardan, akan kandan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin politikaları sorumludur” diye konuştu

Sorumlusu hükümettir

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, artan terör olaylarından Ak Parti’yi sorumlu tuttu, hükümetin aciz durumda olduğunu iddia etti.

TBMM’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Altay’a, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün terör saldırıları durumunda yapılması gerekenlere ilişkin illere gönderdiği genelgeyle ilgili soru yöneltildi. Genelgede “üçüncü maddenin gerekli hallerde yayın yasağı getirilmesi, ambulans gönderilmesine ilişkin maddenin ise daha altta bulunduğu” anımsatılınca Altay ilk adımın önleyici tedbirler, daha sonraki adımların ise can güvenliğiyle ilgili düzenlemeler olması gerektiğini söyledi.

Altay, “Son 24 saatte 7 şehidimiz, 68 yaralımız varken önleyici, caydırıcı tedbirleri unutup, ambulans vesaire hizmetleri bir tarafa bırakıp genelgenin üçüncü maddesine yayın yasağını koymak, tam bir kepazeliktir. Yapılacak işlere yayın yasağıyla başlamak peşinen ‘Ben acizim, güçsüzüm, bari yayın yasağı koyayım da kamu vicdanı daha fazla zarar görmesin’ demektir” yorumu yaptı. Altay, şunları kaydetti:

“Genelgeyi ben de gördüm. Caydırıcı, önleyici bir tedbir yok, ambulansı bile unutmuşlar; sonradan eklemişler belli ki. Bu çok ucuz ve Türkiye’ye yakışmayan bir tutumdur. 24 saatte, 7 şehit, 68 yaralı. Bir savaş olsa bu kadar olur zaten. Hükümet acz içinde. Bu şehitlerden, yaralılardan, akan kandan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin politikaları sorumludur. Terör örgütlerine, IŞİD’e de PKK’ya da işbirliği, yardım ve yataklık yaptığını hep söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Savcılara suç duyurusunda da bulunduk. Maalesef cesur ve yürekli savcıların çok az olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bu şekilde hükümetten beslenen terör örgütlerinin, hükümet tarafından durdurulması da oldukça güçtür. Hükümetin bu konuda başarı göstermesini beklemiyorum. Yayın yasağıyla başlayan bir genelgeyi kabul etmek mümkün değildir. Bu terör karşısında teslimiyetin, aczin ve çaresizliğin ifadesidir.”

‘Davutoğlu’na üzüldüm’

Ak Parti MKYK’da bazı yetki düzenlemelerine gidilmesinin hatırlatılması üzerine Altay, “Biz anamuhalefet partisi olarak Başbakan’ı muhatap almak istedik. Ama bu bir türlü olmadı, olamadı. Temel konularda, siyasi meselelerde maalesef hiç istemediğimiz halde Cumhurbaşkanı ile muhattap olmak durumunda kaldık. Davutoğlu bir vesayet, bir basınç altında” diye konuştu.

Altay, “Yürütmenin başı olarak görev yapmayınca partinin başı olarak görev yapması konusunda da elindeki imkanlarla biraz oynanmış. Üzüldüm. Bir siyasi partinin genel başkanı kendi merkez yönetim kurulunda bypas ediliyorsa bu ‘Allah hiçbir siyasetçinin başına vermesin’ diyeceğimiz türden bir olaydır” dedi.

Altay, “Bu, Ak Parti’de yeni genel başkan arayışının bir işareti midir” sorusunu ise “Ona AKP büyük kurultayının sayın delegeleri karar verirler. Bizim bir hüküm vermemiz doğru değil. Bizim partimiz de çok kurultaylar yapan bir parti. Bunlar olağandır. Ama kamuoyunda sanki, Davutoğlu’nun ipinin çekildiği şeklinde bir algıyı maalesef üzülerek görüyoruz. Keşke Davutoğlu bir vesayete maruz kalmadan, bir başbakan olarak kendi ayakları üzerinde durarak bir şeyler yapabilseydi. Biz de onunla biraz cebelleşebilseydik ama maalesef olmadı” diye yanıtladı.