Siyaset Soykırıma karşı büyük birliktelik

Soykırıma karşı büyük birliktelik

11.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muhalefet temsilcileri, Bosna Hersek’e giden Başbakan Davutoğlu’na ilk kez bir yurtdışı seyahatinde eşlik etti. Davutoğlu heyetteki isimlere kendisine eşlik ettikleri için teşekkür etti

Soykırıma karşı büyük birliktelik

Başbakan Ahmet Davutoğlu, pazartesiden itibaren ilk turu başlayacak koalisyon görüşmeleri öncesi bir sürprize imza atarak Bosna Hersek ziyaretine CHP, MHP ve HDP temsilcileri ile birlikte gitti. Davutoğlu uçakta görüştüğü vekillere ziyarete eşlik ettikleri için teşekkür etti. İlk görüşmeyi pazartesi 14.00’te CHP ile yapacak olan Davutoğlu, salı da MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelecek. Davutoğlu, çarşamba da HDP eş başkanları ile bir araya gelecek. Davutoğlu, daha sonra kurmaylarıyla ilk turu değerlendirecek ve bayram tatilinin ardından ikinci tur temaslarına başlayacak.

Haberin Devamı

Saraybosna sürprizi

Koalisyon görüşmeleri öncesi resmi temaslar ve Srebrenitsa soykırımının anma törenleri için Saraybosna’ya gelen Başbakan Davutoğlu’nun heyetinde sürpriz isimler de yer aldı. Davutoğlu’nun bir yurtdışı ziyaretinde ilk kez muhalefet temsilcileri de hazır bulundu.

Ak Parti milletvekilleri Yasin Aktay, Ertan Aydın, Celil Göçer, Haydar Ali Yıldız, Hüseyin Bürge, Kemal Tekden, CHP milletvekilleri Emre Köprülü, Vecdi Gündoğdu, Okan Gaytancıoğlu; MHP milletvekilleri Kürşat Tuna, Aslan Savaşan, Murat Koç; HDP milletvekilleri Lezgin Botan, Ayşe Acar Başaran da Başbakan’a eşlik etti. Başbakan’ın tüm yurtdışı ziyaretlerine muhalefet partilerinin de davet edildiği muhalefetin ilk kez Davutoğlu’na eşlik etme kararı aldığı da öğrenildi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, ziyarete eşlik ettikleri için uçakta görüştüğü muhalefet temsilcilerine de teşekkür etti. Milliyet’e konuşan CHP milletvekili Emre Köprülü, “Koalisyon görüşmeleri öncesi yorum yapılması tabii ki anlamlı ancak olağanüstü bir anlam yüklenmemeli. Srebrenitsa soykırımı için buradayız. Türkiye’nin soykırım karşısındaki duruşunu temsil için buradayız” değerlendirmesi yaptı.

İlk turda mesaj yok

Parti yetkililerinin resmi olmayan temaslarıyla muhalefetin nabzını yoklayan Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP ile yapılacak görüşmelere muhatabının, “neyi istediğini bilerek” oturacak ve “genel” mesajlar verecek.

Bakanlık paylaşımı, uygulanacak projeler, hükümet protokolünde yer alacak ana unsurlar ilk görüşmelerde dillendirilmeyecek. Görüşmelerde sadece “ana ilkelere” ilişkin açık mesajlar verilecek, hava ölçülecek.

Davutoğlu ilk tur görüşmelerin ardından bayramda bazı kurmayları ile alınan mesajları masaya yatıracak ve oluşturulacak komisyonlar ile “eş zamanlı” olarak CHP, MHP ve HDP ile görüşecek. Ancak Ak Parti ikinci turda HDP ile görüşmeyecek. Ak Parti, CHP ve MHP ile yapacağı görüşmelere de, “hazırlıklı” gidecek ve seçim beyannamelerinden ve seçim sürecinde yapılan açıklamalardan oluşan, “muhalefet ne istiyor” konulu bir dosya da çantada olacak.

Haberin Devamı

Başbaşa görüşme

Davutoğlu’nun pazartesi CHP, salı MHP, çarşamba da HDP ile yapacağı görüşmelerde heyetler arası görüşmenin ardından, “gerek duyulması halinde” baş başa görüşme de isteyebileceği vurgulandı. Davutoğlu’nun her parti için ayrı bir komisyon oluşturacağı ve karşı taraftaki sayıya göre isim belirleyeceği de ifade edildi.

CHP mesajları olumlu

Ak Parti’de tüm partiler için analizler yapıldı. CHP ile de nelerin “kolay” nelerin “zor” olacağı analizleri yapıldı ve raporlaştırıldı. Çözüm sürecinin CHP ile, “sekteye uğramayacağı”, anayasada ortak görüş olan değişikliklerin hemen yapılabileceği, dış dünyaya daha “ılımlı” mesaj verilebileceği, Aleviler ile ilgili atılabilecek adımların daha kolay atılabileceği, ekonomi çevrelerinin beklediği “olumlu havanın” yaratılabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Taban MHP diyor ama

Ak Parti’de, taban ve milletvekillerinin daha fazlası, il başkanlarının büyük çoğunluğu MHP ile koalisyon istiyor. MHP, ile yapılacak koalisyonun daha “uyumlu” ve “uzun süreli” olacağı savunulurken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “partisine daha hakim” olduğu belirtiliyor. MHP ile koalisyonun 4 yılı tamamlayabileceği değerlendirmesi yapıldığı da kaydedildi. Ak Parti kurmayları, “MHP ile koalisyon kolay, Devlet Bahçeli ile zor” yorumları da yapıyor. Ortak seçmen tabanı olması nedeniyle atılacak adımların daha kolay seçmene anlatılacağı değerlendiriliyor. Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı’na yönelik ilk günden bu yana süren sert tutumunun önceki gün grup toplantısında yumuşaması da, “dikkate değer” olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

‘Kendi partisiyle ilgili kaygılarını gidersin’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek’e, hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin Kılıçdaroğlu’nun “Atamalarla” ilgili sözlerini anımsatması üzerine Davutoğlu, “Her şeyden önce meşru hükümet etmenin belli kuralları vardır. Ülkenin sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Hükümet oluşum sürecinde, daha önceki hükümet görevini sürdürürken işler durmaz, bürokrasi durmaz. Ben şunu açık yüreklilikle ifade ediyorum. Gerekli olmayan hiçbir atama yapılmamıştır. Eğer yanlış atama olduğu iddia ediliyorsa, inşallah hükümet ortaklığı kurulduktan sonra ele alınır konuşulur. Ama biz hükümet ederken Türkiye’yi bir an bile sahipsiz bırakmayız.
Elimizden geldiği kadar kısa sürede kuracağız ama işlerin yavaşlamasına izin vermeyiz. Bütün bürokrasiye net bir mesaj da gönderdim. İşi aksatan tek bir bürokrat olursa gereği yapılır. Hükümet ettiğimiz her an, hükümet etmenin gereği neyse onu yaparız. Kılıçdaroğlu’nun benimle ilgili endişelenmesine gerek yok. Önce kendi partisiyle ilgili kaygılarını gidersin. Biz başka partilerin içişlerine müdahil olmadık. Onun da bizim sayın Cumhurbaşkanımızla ilişkilerimiz, başka husus konusunda kaygı beyan etmesini doğru görmüyorum. Cumhurbaşkanlığı makamını hükümet kurma müzakerelerinin maddesi haline getirmemek lazım.”
Katliam açıklaması
Davutoğlu, Saraybosna’da Kovaçi Şehitliği’ni ziyaretinin ardından kent merkezinde Osmanlıların Bosna’da yaptığı ilk camii olan Hünkar Camisi’nde Cuma namazını kıldı. Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvidic, Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Federasyon Başbakanı Fadil Novaliç ile de görüşen Davutoğlu, “Uluslararası bir topluluğun da işlediği bir suç ortada. BM birlikleri önünde o suç işlendi kendimizi yargılamalı eleştirmeliyiz” dedi. Davutoğlu, Srebrenitsa’ya Ziraat Bankası’nın şube açacağını da açıkladı.