Siyaset Sur’da kimse mağdur olmaz

Sur’da kimse mağdur olmaz

31.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sur’daki acele kamulaştırma kararını eleştirenlerin “Burasını boşaltıyorsunuz, Toledo örneğindeki gibi zengin kesimi buraya yerleştireceksiniz” dediğini belirten Bakan Sarı, “Biz kesinlikle öyle bir çalışma yapmıyoruz” dedi

Sur’da kimse mağdur olmaz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır Sur’daki 2012’de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin, ilgili ilçe belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin onayıyla geçmiş olan koruma amaçlı imar planı çerçevesinde çalışma yapılacağını, vatandaşın mağdur olmaması için her türlü tedbirin alınacağını açıkladı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba tasarı üzerindeki görüşmelerde muhalefet Sur’a yönelik getirilen kamulaştırma kararını eleştirdi. Eleştirilere yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “Acele kamulaştırma kararı, bütün bölgenin bir anda kamulaştığı anlamına gelmez. Acele kamulaştırma, ileriki dönemlerde, öncelikle hedefimiz vatandaşla uzlaşmadır, vatandaşla uzlaşma olmazsa en son çare olarak yapılacak olan çözümdür” dedi.
Milletvekillerinin eleştirilerinde, “Burasını insanlardan boşaltıyorsunuz, Toledo örneğindeki gibi zenginleşen bir kesimi buraya getiriyorsunuz. Burada farklı insanları yerleştiriyorsunuz” dediğini belirten Sarı, şöyle devam etti:
Koruma amaçlı plan
“Biz kesinlikle öyle bir çalışma yapmıyoruz. Sur’da yapacağımız çalışma 2012’de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın, meclis üyelerinin, ilgili ilçe belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin onayıyla geçmiş olan koruma amaçlı imar planı çerçevesinde yapılacak çalışmadır. Burada yapılacak binaların yapı tipleri, kat yükseklikleri, üstünde kullanılacak olan bölgeye ait yöresel mimari özellikleri; cumbalar, avlular, çeşmeler vesaire gibi kullanılacak taş cinsine kadar belirtilmiştir. O yüzden Sur’da yapılacak çalışma ne buranın boşaltılacağı ve tamamen yıkılacağı bir çalışmadır ne kendi kafamıza göre burada bir toplu konut yapılaşması şeklinde bir çalışmadır ne de vatandaşları bu bölgeden dışarıya alıp başka insanların buraya getirildiği bir çalışmadır. Vatandaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmaması bütün gerekli tedbirler alınacaktır, hâlâ da alınıyor, bundan önce de alınmıştı.”