Siyaset Süreç güvenlik zaafı getirmemeli

Süreç güvenlik zaafı getirmemeli

14.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beşir Atalay, Kobani protestoları sırasında yaşananların süreçle ilgili tereddütler oluşturduğunu ifade ederek, “Kararlı tutumla bunların aşılması lazım” diye konuştu

Süreç güvenlik zaafı getirmemeli

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, çözüm süreci ile güvenlik boşluğu oluşmaması gerektiğini belirterek, “Çözüm süreci asla bir güvenlik zaafı getirmez, getirmemelidir, bunu mazeret olarak kullananlar yanlış yapıyorlar. Çözüm süreci güvenliğin daha iyi sağlanması için vardır” dedi.
Atalay, dün Ak Parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, partinin son MYK toplantısında ele alınan konular ile güncel meseleler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

‘İç muhasebe yaptılar’
Atalay, Kobani eylemlerinde meydana gelen şiddet olayları ve sonrasındaki tartışmaların, endişelerin ve tarafların tutumlarının çözüm süreci ile ilgili tereddütler oluşturduğuna işaret ederek, “Kararlı tutumla bunların aşılması lazım. 6-7 Ekim çok önemliydi, orada hükümetin tutumu çok açık, net; bunlar varken çözüm süreci sağlıklı yürüyemez. HDP, son günlerdeki açıklamalarıyla zaten o günlerin, o 6-7 Ekim’in yanlış olduğunu, kendileri de bunun iç muhasebesini yaptılar. Orada büyük yanlışlar yapıldığı, kendilerine zarar verdiği ortada” diye konuştu.

‘Bahanelere sığınılmasın’
Atalay, 6-7 Ekim olaylarının bölgedeki kamu düzeniyle ilgili hassasiyetleri artırdığına dikkati çekerek, “Çözüm süreci ile güvenlik boşluğu asla oluşmaz, oluşmamalı, alandaki insanlar da bunu böyle bilmeli. Çözüm süreci asla bir güvenlik zaafı getirmez, getirmemelidir, bunu mazeret olarak kullananlar yanlış yapıyorlar. Çözüm süreci güvenliğin daha iyi sağlanması için vardır. Gerek mülki idare amirlerimiz, gerek bütün güvenlik birimlerimiz kamu düzeni konusunda hassas olmalı. Hiç kimse bahanelere sığınmasın, kendi bölgesinde kırda, kentte kamu düzeninin gerektiği gibi sağlanmasında gayret sarf etsin” dedi.
Çözüm sürecinde müzakerelere geçişin ne zaman olacağının sorulması üzerine Atalay, şunları dile getirdi:
“Burada özel bir tarih, dönüm noktası gibi bir şey müzakerelere geçiş için değerlendirmemek lazım. Zaten yol haritası bunların değerlendirilmesi, karşılıklı görüşmeler devam eden şeyler. Yeni mekanizmalar ihdas edilebilir, o çalışmaların gerektirdiği yeni hususlar olarak devreye girebilir. Şu anda o konularda verilmiş bir kararı bilmiyorum.”
Atalay, Suriye’deki muhaliflerin eğit-donat konusunda takvimin nasıl işleyeceği, Türkiye’nin bu noktadaki taleplerinin ne olacağı sorusu üzerine, “Eğit-donat çalışması için ülkeler arasında görüşmeler yapılmış, Türkiye ve ABD arasında. Muhalefetin Esed rejimine karşı eğitilmesi konusunda işbirliği. Bugün (dün) bir heyet ABD’den geliyor. Çalışmalar nasıl olacak, kimler yapacak bunlar heyetler arasında çalışılıyor” diye konuştu.

‘Artık özür dilesin’
Bir gazetecinin Dersim olayları nedeniyle CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun özür dilediğini söylemesi üzerine Atalay, “Bunları çok iyi buluyoruz. İyi, iyi... Bir de genel başkanları artık özür dilersin, Dersimli birisi olarak beklentimiz odur. CHP’den o döneme dönük eleştiriler, sahip çıkma, özür dileme çok önemli. Bunları konuşmaktan kaçınmamak lazım. Konuştukça çözüm daha kolay olacaktır” dedi.