Siyaset ‘Süreç parlamento zeminine taşınmalı’

‘Süreç parlamento zeminine taşınmalı’

04.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Kasım seçimleri sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirmek amacıyla toplanan HDP, HDK, DTK ve DBP eşbaşkanları, çözüm sürecinin parlamento zeminine taşınması çağrısı yaptı.

‘Süreç parlamento  zeminine taşınmalı’

HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDK eşbaşkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel, DTK eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak ile DBP eşbaşkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna’nın katılımıyla seçim sonuçlarının ele alındığı toplantının ardından ortak yazılı açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Seçim sonuçlarının MHP ve Ak Parti gizli ittifakını ortaya çıkardığı öne sürülen açıklamada, iki parti işbirliğinde temel hedefin HDP’yi baraj altında bırakıp güçlü bir Ak Parti hükümeti kurmak olduğu iddia edildi. Açıklamada, “Ancak MHP’nin bu ucuz oyunu HDP’nin barajı aşmasıyla birlikte tam bir fiyasko ile sonuçlanmış MHP tam bir hezimet yaşayarak, yok saydığı HDP’nin çok altında bir temsiliyetle parlamentoya girmiştir” denildi.

Yeni dönem parlamentosunun Kürt sorunu başta olmak üzere demokratik çözüm, müzakere ve diyaloğu esas alan bir inisiyatif geliştirmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, sürecin yalnızca Ak Parti’nin insafına terk edilemeyeceği ifade edildi. Açıklamada, “Parlamentoda kurulacak ortak bir komisyon çözüm sürecinin resmi muhatabı olarak öne çıkmalı ve savaşı durduracak bir demokrasi programı ile toplumun barış beklentisine cevap vermelidir” denildi.

Haberin Devamı

HDP, 1 Kasım seçimlerinde partinin bir milyon oy kaybetmesinin muhasebesini de yapmaya başladı. Parti yönetiminde kapsamlı değişikliğe gidilmesi beklenirken, “PKK’nın bölgede yoğun eylemler yapmasının” ve HDP’nin doğu yerine batı illerine odaklanmasının oy kaybettirdiği görüşleri ortaya atıldı.

Büyük oy kaybına uğrayan HDP’de önümüzdeki dönemde yönetimin yeniden şekilleneceği öğrenildi. Gerek parlamento grubu gerekse parti kademelerinde Parti Meclisi ve MYK toplantıları sonrası görevlendirmelerde yeni isimlerin öne çıkacağı kaydedildi.