06.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:
ÜNLÜ çizgi roman kahramanı Red Kit'in her macerada peşinden koşup hapse tıktığı `Dalton Çetesi'nin Suriye versiyonu az daha faciaya neden olacaktı. Çizgi roman kahramanı Daltonlar'ın aksine, treni soymak yerine söktükleri rayları satmakla yetinen Esmer Daltonlar, Gaziantep - Nusaybin hattında çalışan trenin devrilmesine yol açıyordu.
Çok öfkelenen Suriyeli Kaymakam Albay Mithat Tuma, çete için ölüm emri çıkardı. Ancak Red Kit'i örnek alan Türk makamları, çizgi roman kahramanın ilkeli tutumundan yola çıkarak sorunun kan dökülmeden de çözülebileceğini hatırlatıp gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Gaziantep - Nusaybin tren yolu hattının Suriye - Türkiye sınırının sıfır noktasından geçtiği bölgelerde raylardaki demir ve vidaların sökülerek çalınması milyarlarca liralık maddi zararın yanısıra az daha büyük bir faciaya da yol açacaktı. 250 yolcu ve tonlarca yük dolu vagon dizisiyle Nusaybin'e giden karma trenin makinisti, Türkiye'nin Murşitpınar Köyü, Suriye'nin ise Aynalarap ilçesinin bulunduğu bölgeden geçerken aniden rayların bittiğini farketti. Frene asılan makinist raylardan çıkmakta olan treni son anda durdurdu. Tren, en yakın istasyondan gelen ekiplerin, çalınan rayların yerine yenilerini koymasıyla yoluna devam etti. Sık sık tekrarlanan bu olay bardağı taşıran son damla oldu ve Suriye'ye giden Türk yetkililer, Suriyeli yetkilileri ciddi bir şekilde uyardı.
Suruç Kaymakamı Ahmet Altıparmak, Belediye Başkanı Şükrü Yüksel, Emniyet Müdürü Ersen Şen, Jandarma Bölük Komutanı Kıdemli Üsteğmen Oktay Polat ve Karayolları yetkililerinden oluşan Türk heyeti, Suriye'nin Aynalarap ilçesine gitti. Burada Aynalarap Kaymakamı Albay Mithat Tuma ve Mıntıka Müdürü Binbaşı Hüseyin Ali ile görüşen Türk yetkililer, Suriyeli köylülerin sık sık rayları söküp, demirleri götürdüğünü ayrıca raylar üzerine barikat kurarak kazalara neden olduğunu söyledi. Görüşmeler sürerken, Türk ve Suriyeli yetkililerden oluşan bir başka ekip de, sık sık rayların çalındığı bölgeyi onarım treniyle gezdi. Ekibin incelemeleri sırasında rayları birbirine bağlayan eklentilerin vidalarının gevşetilerek sökülmeye hazır hale getirildiği görüldü.
Aynalarap Kaymakamlığı'nda düzenlenen toplantıda Suruç Kaymakamı Ahmet Altıparmak'ı dinleyen Kaymakam Albay Mithat Tuma, "Sınırı sizin askerleriniz koruyor. Eğer raylara yaklaşan Suriyeli görürseniz vurun" önerisinde bulundu. Bu yanıta oldukça sinirlenen Suruç Kaymakamı Ahmet Altıparmak, "Sizin halkınız hırsızlık yapıyor. Önlem almıyorsunuz. Bu da yetmezmiş gibi o insanları öldürmemizi istiyorsunuz. Böyle çözüm olmaz. Lütfen gerekli önlemleri alın" dedi. Aldığı bu sert yanıt karşısında şok olan Aynalarap Kaymakamı Tuma, "Tamam gerekli önlemleri alacağız" diyerek havayı yumuşattı.
Gaziantep'te dört ay önce, Fevzipaşa - Halep tren yolunda ilginç bir kaza olmuştu. Fevzipaşa Bakım İstasyonu'nda onarıma alınan bir lokomotif, frenlerinin boşalması ve arazinin eğimi nedeniyle hareketlendi. Makinist, lokomotifi durdurmayı başaramayınca yere atlamak zorunda kaldı. Lokomotif Suriye sınırını, ardından da Meydan-ı Ekber İstasyonu'nu geçtikten sonra durabildi. Toplam 40 kilometre yolu kontrolsüz bir şekilde büyük şans eseri kazaya yol açmadan kateden lokomotif, bir gün sonra Suriye tarafından Türk yetkililere teslim edildi.