Siyaset Sürükleye sürükleye masaya oturtacağız

Sürükleye sürükleye masaya oturtacağız

13.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDK (Halkların Demokratik Kongresi) Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlere tek parti ile katılacak. BDP’li Kürkçü, hükümete “Eğer savaş istemiyorsanız, savaştığınızla el sıkışacaksınız” dedi

Sürükleye sürükleye masaya oturtacağız

Aralarında BDP’nin de yer aldığı 22 parti ve grubu bünyesinde toplayan, “Halkların Demokratik Kongresi”, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yerel seçimlere yeni parti ile katılacak.
Geçtiğimiz yıl ekim ayında kuruluşunu ilan eden HDK 1. Genel Kurulu, dün Ankara’da toplandı. BDP milletvekilleri ve kongre delegelerinin konuştuğu kongre “siyasi durum değerlendirmesi” biçiminde geçti.
Kongrenin ilk konuşmacısı olan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, konuşmasına Türkçe, Kürtçe ve Arapça “hoşgeldiniz” diyerek başladı. Abdullah Öcalan’ın ifade özgürlüğünün sağlanmasını isteyen Kürkçü, “Öcalan’ı halkın ortasına çıkaracaksınız. Orada açıkça tartışacaksınız. Bakın bakalım kimin fikri kabul ediliyor. Çıkın ortaya açıkça konuşun. Madem savaş istemiyorsunuz kiminle savaştıysanız onunla el sıkışacaksınız. O hükümeti sürükleye sürükleye görüşme masasına oturtacağız” dedi.

Dar edeceğiz
HDK’nın 6 ay önce bir fikir olarak ortaya çıktığını ve bu fikir etrafında yola devam ettiklerini ifade eden Kürkçü, BDP’nin ağır saldırı altında olduğunu söyledi. Kürkçü, şöyle devam etti:
“HDK’yi doğarken boğmaya kalktılar. Kriminalizasyona tabi tuttular. Meydan okuduk onlara işte buradayız. El mi yaman bey mi? AKP diktatörlüğüne sesleniyoruz. Boşuna uğraşmayın; biz halkların sesi, sözü, eylemiyiz. Onların partisi olacağız. 2014 yerel seçimlerinde AKP’ye Türkiye’yi dar edeceğiz.”
Yeni anayasa ve başkanlık tartışmalarına da dikkati çeken Kürkçü, “Başbakan, ‘başkanlık olmadı yarı başkanlık veya tek din diyorsa’ bunlar anayasaya girecek anlamına geliyor. Onlar ‘biz Türklüğü ve İslam’ı temsil ediyoruz’ diyorlarsa anlıyoruz ki başka kimliklere saygısı olmayan bir anayasa için çaba gösterecekler” dedi.

AKP HDK’den korkuyor
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, HDK’nın giderek büyüdüğünü, bu nedenle Ak Parti hükümetinin kendilerinden korktuğunu belirterek, “Biz ellerimizi birleştirirsek onlar asla orada duramazlar. Bir kez daha diyoruz; inadına devrim, inadına sosyalizm, inadına halkların kardeşliği” dedi. İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise, bu dönemi “ustalık dönemi” olarak tanımlayan Ak Parti’nin sermayeye yönelik ustalık uygulaması içinde olduğunu ifade etti. Tüzel, “HDK’nın talepleri ve mücadele programı tek çözücü seçenek olacaktır” diye konuştu. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, konuşmasında içinde yer aldığı yeni anayasa çalışmaları konusunda bilgi verdi.