Siyaset ‘Tahıl koridoru için harekete geçme zamanı’

‘Tahıl koridoru için harekete geçme zamanı’

12.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü.

‘Tahıl koridoru için harekete geçme zamanı’

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan-Putin görüşmesinde; Suriye’deki durumun yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair hususlar ele alındı.

‘EN BÜYÜK TEMENNİMİZ BARIŞ’

Erdoğan, görüşmede Suriye’deki sınırötesi mekanizmanın uzatılmasına önem atfettiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması planıyla ilgili olarak harekete geçme zamanının geldiğini belirtti. Diğer taraftan, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın kalıcı ve adil bir barışla, müzakereler yoluyla sona erdirilmesi gerektiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de müzakere sürecinin yeniden canlandırılması için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

Erdoğan, Zelenskiy ile görüşmesinde ise, en büyük temennilerinin Ukrayna’ya barışın gelmesi olduğunu vurgulayarak, Ukrayna’nın tahıl ürünlerinin dünya pazarına ulaştırılması için Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan plana dair çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

Ukrayna ile Rusya arasında çözümün her halükarda diplomasi yoluyla olacağını, bunun için de müzakere masasının açık tutulması gerektiğini belirten Erdoğan, İstanbul sürecinde kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk dahil ihtiyaç duyulan her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını dile getirdi. Erdoğan ayrıca, Zelenskiy’nin Kurban Bayramı vesilesiyle yayımladığı video mesajında Türkçe olarak yaptığı bayram tebriği için kendisine teşekkür etti.

Haberin Devamı

PAŞİNYAN İLE BAYRAM DİYALOĞU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ermenistan Başbakanı Nicol Paşinyan ile telefonda görüştü. Paşinyan, Erdoğan’ın Kurban Bayramı’nı kutladı. Erdoğan da yaklaşan Vardavar Bayramı dolayısıyla Paşinyan’ı tebrik etti. İki lider, bölgedeki barış ve istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlayacak normalleşme sürecine verdikleri önemi vurguladı. Erdoğan ve Paşinyan, özel temsilcilerin 1 Temmuz’daki görüşmelerinde uzlaşıya varılan hususların yakın zamanda uygulanması yönündeki beklentilerini kaydetti.

Özel Temsilciler Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan, 1 Temmuz’da 4. kez bir araya gelmişti. Türkiye ile Ermenistan arasındaki kara sınırının iki ülkeyi ziyaret eden üçüncü ülke vatandaşlarının geçişine mümkün olan en yakın zamanda açılması ve iki ülke arasında doğrudan hava kargo ticaretinin en yakın zamanda başlatılması konusunda mutabık kalınmıştı. Erdoğan, dün ayrıca Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefonda görüştü. Kurban Bayramı tebriğinde bulunulan görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.