Siyaset Talat: Emir kulu değiliz

Talat: Emir kulu değiliz

09.03.2010 - 00:52 | Son Güncellenme:

Ankara ile KKTC Cumhurbaşkanı Talat arasındaki gerginlik büyüyor. Ankara’nın, “Bizim desteğimiz politikalaradır” açıklamasına, Talat’ın cevabı, “KKTC Cumhurbaşkanı ‘Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ değildir” oldu

Talat: Emir kulu değiliz

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 18 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ankara’dan gelen “Kim seçilirse seçilsin, bizim desteğimiz politikalaradır” şeklindeki açıklamalara, “KKTC Cumhurbaşkanı sarı çizmeli Mehmet Ağa değildir” yanıtını verdi.
Ankara ile Talat arasındaki tansiyon, KKTC Cumhurbaşkanı’nın geçen hafta Milliyet’e yaptığı “Kaybedersem AK Parti politikası da kaybeder” açıklamasıyla yükselmeye başladı.

Dışişleri’nden açıklama
Talat’ın açıklamalarına Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. Türkiye’nin desteğinin “şahıslara değil sürdürülen politikalara olduğunu” kaydeden Çiçek, “Bizim desteğimiz kişilere değil, Kıbrıs Türk halkına ve sürdürülen politikalardır” dedi.
Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında da “Hangi aday seçilirse seçilsin çözüm konusundaki kararlılığımızın ve desteğimizin süreceği tabiidir” denildi.

Ankara’ya gönderme
Talat da önceki gün adaylığını açıkladığı şölende dolaylı olarak Ankara’dan gelen bu değerlendirmelere göndermeler de bulundu. “KKTC Cumhurbaşkanı sarı çizmeli Mehmet Ağa değildir” ifadesini kullanan Talat, şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanlığı makamında oturan kişinin, yani dünya yüzüne çıkardığınız Kıbrıslı Türk liderin, sanki hiçbir önemi yokmuş da sıradan bir emir kuluymuş gibi, ‘ha o olmuş ha bu’ diyen zihniyet halkımızı temsil etmeye layık değildir. Beni Cumhurbaşkanlığı görevine getiren Kıbrıs Türk halkının demokratik iradesinin üzerinde hiçbir irade söz konusu olamaz.”

Haberin Devamı

Çiçek’in açıklaması
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada,“Kıbrıs’ta işleyen bir demokrasi var. Biz adayların hepsine bugün olan ya da yarın olacakların hepsine eşit mesafedeyiz. Kıbrıs’taki seçmenler kimi seçerse biz onunla çalışmaya hazırız. Dolayısıyla bizim desteğimiz kişilere değil, Kıbrıs Türk halkına ve sürdürülen politikalaradır” demişti.

Talat ne demişti?
Talat, 1 Mart’ta yayımlanan röportajında Devrim Sevimay’ın, “18 Nisan’da cumhurbaşkanı seçimini kaybedecek olsanız bu durum, başından beri aynı vizyonu paylaştığınız Ak Parti’nin Kıbrıs politikasının da kaybettiği anlamına gelir mi” sorusuna, “Doğru, öyle olacak. Dolaylı olarak da olsa o politika kaybetmiş olacak” diye yanıt vermişti.