Siyaset Tartışmalı 2 tasarı Meclis’ten çekildi

Tartışmalı 2 tasarı Meclis’ten çekildi

28.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet, Irak’a sınırötesi operasyonları engelleyeceği öne sürülen anlaşma ile İngiltere’de kapandığı ortaya çıkan kurumla yapılan işbirliği anlaşmasını geri çekti

Tartışmalı 2 tasarı Meclis’ten çekildi

Hükümet yaklaşık 9 yıldır TBMM’nin gündeminde bulunan iki tasarıyı Meclis’ten geri çekti. CHP ve MHP’nin Irak’a sınır ötesi operasyonları engelleyebileceğini iddia ettiği “Irak’a Komşu Devletler Hükümetleri ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Terörizm, Sınırlardan Yasa Dışı Sızmalar ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Konularında Güvenlik İşbirliğine İlişkin Protokol”e dair kanun tasarısını ve İngiltere’de kapandığı anlaşılan Uluslararası Tarım ve Teknolojileri Merkezi ile Tarım Bakanlığı arasında işbirliği öngören anlaşmaya ilişkin tasarı da geri alındı.

Hükümetin kararı geçtiğimiz hafta TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’ın açıklamasıyla Meclis Genel Kurulu’nun bilgisine sunuldu.

Söz konusu tasarılardan “Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile İngiltere Uluslararası Tarım ve Teknoloji Merkezi Arasında Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı”, ilk olarak 2007 yılında TBMM’ye sevk edildi. Ancak bir türlü yasalaştırılamadı. O tarihten bu yana her dönem kadük kalıp, bir sonraki parlamento döneminde yenilenen tasarı, 1 Kasım seçimlerinin ardından bir kez daha Meclis’e gönderildi. TBMM Dışişleri Komisyonu Ocak ayındaki toplantısında düzenlemeyi gündemine aldı. Ancak işbirliği öngörülen İngiltere’deki merkezin kapandığının ortaya çıkması üzerine, tasarının görüşmeleri ertelendi. Toplantıda Komisyon Başkanı Ak Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, bu duruma isyanını “Karşı taraftaki kurum kapanmış. Yani, ısrarla Tarım Bakanlığı bu gerçekle herhalde yüzleşemiyor, bize bunu gönderip gönderip duruyor” sözleriyle dile getirdi. Hükümet, TBMM Başkanlığı’na başvurarak tasarıyı geri çektiğini bildirdi.

‘Operasyonu engeller’

Hükümet, “Irak’a Komşu Devletler Hükümetleri ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Terörizm, Sınırlardan Yasadışı Sızmalar ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Konularında Güvenlik İşbirliğine İlişkin Protokolün Onaylanmasına” ilişkin tasarıyı da geri çekti.

Tasarıya konu protokol Irak’ta devam eden istikrarsızlık ve güvensizlik ortamının komşu ülkeler ve bölge güvenliğine de zarar verdiği düşüncesinden hareketle Eylül 2006’da Türkiye’nin yanı sıra, Ürdün, İran, Bahreyn, Suudi Arabistan, Suriye, Kuveyt, ve Mısır’ın da katılımıyla imzalanmış, tasarısı da 2007’de TBMM’ye sevk edilmişti.