MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, boşanma halinde edinilen malların erkek ve kadın tarafı arasında eşit olarak paylaştırılmasını öngören Medeni Kanun Tasarısı'yla ilgili olarak DSP'yi, "Hiç kimsenin kendi yaşama tarzını ve marjinal ahlak anlayışını toplumsal ya da evrensel bir gerçeklik olarak sunmaya hakkı yoktur" diyerek suçladı.
Aralarında ANAP Kadın Kolları ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nin de bulunduğu 22 sivil toplum kuruluşu ise, MHP ve Bahçeli'yi "Kötüden iyiye emsal olmaz" deyişiyle eleştirdi.
Bahçeli, dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada, Medeni Kanun'la ilgili partisinin görüşünün henüz kamuoyuna açıklanmadığını, Bakanlar Kurulu'nda Adalet Bakanı'nın dikkatine sunulduğunu anlattı. Kamuoyunda ve basında bu konuda MHP'ye karşı bir önyargı olduğunu kaydeden Bahçeli hükümet ortağı DSP'ye şu mesajı verdi:
"Referansımız olan ana ilke, daha ahenkli, eşitlikçi ve sağlıklı bir sosyal ilişkiler düzeninin inşa edilmesidir. Hiç kimsenin kendi yaşama tarzını ve marjinal ahlak anlayışını toplumsal ya da evrensel bir gerçeklik olarak sunmaya hakkı yoktur."
MHP'ye kadın tepkisi
Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı Medeni Kanun Tasarısı'na yönelik eleştirilerde bulunan ve tasarının bazı maddelerine çekince koyan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye kadın örgütlerinin öncülüğünde biraraya gelen 22 sivil toplum örgütü hazırladıkları bir bildiriyle karşılık verdiler.
"Medeni Yasa İçin Güçbirliği" sloganıyla harekete geçen sivil toplum örgütleri hazırladıkları bildiride mal bölüşümünde kadın - erkek eşitliğini öngören düzenlemeyi "Evlilikte malların eşit paylaşımı servet avcılığına yol açar" sözleriyle karşılayan Bahçeli'ye, "Kötüden iyiye emsal olmaz. Evlilik kurumunun istismar edileceği savı en küçük bir haklılık taşımamaktadır" diye karşılık verdiler.
MHP'nin medeni kanun tasarısına yenilik olarak hazırladığı raporda yer alan, "Gelenek ve göreneklere sıkı sıkıya bağlı kalmak savı insanlığı en ilkel durumdan bir adım öteye götürmeyecek kadar tehlikeli bir kuramdır. Hiçbir uygar ulus böyle bir davranış yöresinde kalmamış ve yaşamını gerekliliğine ayak uydurarak kendini bağlayan gelenekleri yıkmakta duraksamamıştır" denilen rapora da tepki gösterilen bildiride, "Halkımızın ileri, birleştirici, gelenekleri hepimizin sıkı sıkıya savunacağı geleneklerdir. Ancak, özde bize ait olmayan ayrımcı bu nedenle de ait olmayan geleneklere sahip çıkmak gibi bir zorunluluğumuz bulunmamaktadır" denildi.
Ailenin kutsallığının korunmasının da aile bireylerine eşit hak ve olanak sağlamakla mümkün olacağı savunulan bildiride mal rejiminde yapılan değişikliğin raporda iddia edildiği gibi kadını istismar etmediği aksine aile birliğinin korunmasından başlayarak edinilen mallara kadının da ortaklığını da sağlayarak kadını erkekle eşitlediği ve elbirliğini pekiştirdiği ifade edildi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli ve MHP'nin sözkonusu raporuna karşılık olarak hazırlanan bildiride Türkiye'nin Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne konulan çekincelerden vazgeçmiş olduğu anımsatıldı.
Kimler kınadı?
MHP'ye yönelik eleştirilerin yer aldığı ve kadın kadın örgütlerinin öncülüğünde biraraya gelen 22 sivil toplum örgütünün isimleri şöyle:
"Altı Nokta Körler Derneği, ANAP Kadın Kolları, Ankara Barosu Kadın Komisyonu, Ankara Halkla ilişkiler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Hukuçular Derneği Kadın Komisyonu, Çeçenler Kafkas Kültür Derneği, Kadın Araştırmaları ve Sorunları Genel Müdürlüğü, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Kafkas Konseyi, KAS - DER, Uçan Süpürge, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Üniversiteli Kadınlar Derneği, Sincan Kadınlar Yardımlaşma Derneği, Türk Kadınlar Birliği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu."